Искористете го максимумот од вашата фритеза на топол воздух оваа зима! Од правење десерти до крцкаво вкусни остатоци!

Освен ако не живеете под карпа изминатава година, веројатно сте слушнале како некој се фали со својата фритеза. Но, вистината е дека тие тотално вреди да се пофалат затоа што можете да готвите речиси сè во нив за кратко време.

Всушност, професионалците за храна во Mashed споделија некои од најдобрите трикови за готвење со воздух што целосно ќе го променат начинот на готвење. Значи, ако барате начини да го подобрите вашето готвење без да научите куп збунувачки рецепти – не барајте понатаму.

 

Еве пет начини за готвење на воздух што треба да ги знаете:

 

Имајте крцкави остатоци

Ако сакате да ги загревате вашите остатоци, не сте сами. Но, можеби си правите лоша услуга на себе и на вашата храна ако сè уште ги загревате во микробранова печка. Иако можеби нема да сакате целосно да ја отфрлите вашата доверлива микробранова печка, користењето на фритезата на топол воздух може да ги направи вашите остатоци да имаат совршено крцкав и свеж вкус – нема повеќе влажна пица!

Дајте им повторно живот на печивата

Нема ништо полошо од тоа да се радувате на вкусен багет или кроасан само за да откриете дека е малку стоен и ја нема таа свежина. Па можете да додадете неколку лажици вода во тавата на вашата фритеза за да ви помогне да ги „оживеете“ вашите печива.

Направете вкусни десерти

Професионалците за храна рекоа: „Дури и печењето торта е можно ако користите поголема фритеза на воздух која може да собере калап за печење внатре во неа. Помалите корпи погодни за лична употреба можеби нема да можат да направат нешто толку грандиозно, но правењето неколку колачиња одеднаш е изводливо“.

Варете ги јајцата без вода

Ако сакате варено јајце наутро, но ви пречи варењето тава со вода, обидете се наместо тоа да ја користите вашата фритеза на воздух.

Едноставно ставете ги јајцата во корпата на претходно загреаната фритеза и оставете ги 12-15 минути, во зависност од тоа дали сакате вашите јајца да се тврдо или меко варени.

Користете алуминиумска фолија наместо скапи „гаџети“

Иако има многу модерни „гаџети“ што можете да ги купите за вашата фритеза што ветуваат дека готвењето ќе биде лесно, не заборавајте за сигурната опција како алуминиумската фолија.

Не само што обложувањето на вашата фритеза со алуминиумска фолија може да помогне да се чува чиста, туку исто така значи дека лесно можете да ја промешате и протресете храната додека се готви.

Слично, можете да користите хартија за готвење на ист начин ако сакате нешто повеќе нелепливо.

  • Sasho напиша:

    aluminiumskata folija e mnogu stetna, zasto cesticki od nea lesno vlagaat vo hranata i se stetni po zdravhjeto,. prvo procitajte nekoj tekst za nesto, pa posle postirajte, ne samo nafrli 10-15 teksta i za denes zavrsena rabotata

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на Sasho Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *