Историјата за најпознатата фотографија на 21 век: Кој, како и зошто ја создаде позадината на „Windows XP“?

Излегува дека добро познатата слика од нашите компјутери со зелено поле и прекрасно мирно небо е вистинската фотографија! Нејзин автор е Чак О’Рир. Интересно, во првата деценија на дваесет и првиот век, оваа фотографија стана најгледана во светот!

 

 

 

Во јануари 1996 година, О’Рир бил на пат од својот дом во Света Хелена, Калифорнија, во долината Напа, за да ја посети својата девојка, Дафне Ирвин (со која подоцна се оженил), во градот, како што правел секој петок попладне. Возејќи низ окрузите Напа и Сонома во Калифорнија, тој застанал и се тргнал од патот за да фотографира зелена, бујна падина на страната на автопатот. Ја направил фотографијата со рачна камера со среден формат „Mamiya RZ67“.

Тој ја доставил фотографијата до „Westlight“ под името „Bucolic Green Hills“. „Westlight“ ќе биде купен од „Corbis“ во 1998 година, една од фотографските агенции што „Мајкрософт“ ги користеше во тоа време.

„Мајкрософт“ ја избрале сликата на О’Рир за својот нов оперативен систем „Windows XP“ во 2001 година, откупувајќи ги сите права на него. Тие му понудиле на О’Рир, како што вели тој, второто по големина плаќање некогаш на фотограф за една слика; но, сепак, тој потпишал договор за доверливост и не можел да ја открие точната сума. Пријавено е дека е „во шест цифри“.

 

 

 

„Мајкрософт“ му купиле авионски билет за Сиетл и тој лично го доставил оригиналот во нивните канцеларии. „Мајкрософт“ ја преименувале сликата во „Bliss“ и ја користеа како стандардна позадина на работната површина за стандардната тема на „Windows XP“.

Сликата исто така стана дел од рекламната кампања на „Мајкрософт“ од 200 милиони долари за промовирање на нивниот софтвер „Yes You Can“. Како резултат на успехот на оперативниот систем, фотографијата на О’Рир стана една од најгледаните слики во историјата.

 

 

Наводно, сликата била дигитално манипулирана за да се подобрат нејзините ефекти или дури и да биде компјутерски генерирана сцена, составена со помош на „Adobe Photoshop“ од повеќе различни слики. О’Рир го негираше тврдењето и извести дека е доставена до „Westlight“ неизменета. Заситените бои произлегуваат од употребата на филмот „Velvia“ на „Fujifilm“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *