Истражувачите ја открија тајната за комуникацијата со мачките: Доколку сакате да погалите мачка која не ве познава направете го ова

Најновото истражување во 2020 година потврди дека интеракцијата со мачки не е толку тешка. Само треба почесто да им се насмевнувате на овие мистериозни животни. Но, важно е да се насмевнете не на начинот на кој сме навикнати да комуницираме со луѓето, туку на начин како мачор: замижувајте ги очите и полека трепкајте.

 

 

Научниците ги набљудувале интеракциите помеѓу мачките и луѓето и потврдиле дека овој израз им овозможува на мачките, без разлика дали се познати или непознати, да им пријдат на луѓето и да бидат поотворени за интеракција.

„Како истражувач на однесувањето на животните и сопственичка на мачки, за мене е неверојатно возбудливо да покажам дека мачките и луѓето се способни да комуницираат на овој начин“, ги сподели своите размислувања психологот Карен МекКомб од Универзитетот во Сасекс.

„Многу сопственици на мачки веќе се посомневаа во ова, па затоа имањето докази станува особено интересно“.

Ако сте поминале макар малку време околу мачките, сигурно сте го забележале изразот „делумно затворени очи“ на нивните лица и бавното трепкање што го придружува. Овој израз многу потсетува на стеснување на човечките очи при насмевка и најчесто се јавува кога мачката е во состојба на релаксација и задоволство. Овој израз често се толкува како еден вид насмевка на мачката.

Анегдотски докази од сопствениците на мачки укажуваат на тоа дека луѓето може да го имитираат овој израз за да им покажат на мачките дека се пријателски расположени и спремни да комуницираат. Ова може да биде сигнал за мачките дека сме отворени за контакт и дека се стремиме да воспоставиме пријателства.

Се разбира, секоја мачка има своја личност и може различно да реагира на човечка насмевка. Некои може веднаш да одговорат и да пристапат со интерес и доверба, додека други може да бидат повнимателни и да им треба подолго време за да се изгради доверба.

Сепак, научните истражувања сугерираат дека користењето на насмевка на мачката може да биде корисно за воспоставување на однос со мачките воопшто. Овој метод на комуникација се заснова на разбирање на природното однесување на мачките и земајќи ги предвид нивните специфични комуникациски сигнали.

Научниците исто така забележале дека оваа техника може да биде корисна не само за комуникација со домашни мачки, туку и за воспоставување контакт со мачки скитници или мачки кои ги среќавате на улица. Тоа може да помогне да се создаде пријателска атмосфера и да се намали напнатоста или стравот кај животното.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.