Ја ЗАБОРАВИЈА дека владеела само затоа што била ЖЕНА? Археолозите открија гроб на моќна жена која можеби владеела со Египет пред 5.000 години

Резултатите од неодамнешните ископувања во гробницата на древната египетска кралица Мерет-Неит, која се наоѓа во централен Египет, во Абидос, ги возбудиле археолозите. Овие ископувања покренуваат прашања за можното владеење на оваа мистериозна жена и нејзиното влијание врз древниот Египет.
Мерет-Нит, која се смета за сопруга на кралот Џет и мајка на кралот Ден, припаѓала на Првата династија на древниот Египет. Од интерес е нејзиниот гроб, за кој се верува дека е нејзиното последно почивалиште. Ископувањата на оваа гробница фрлаат светлина на можното владеење на Мерет-Неит и нејзината улога во историјата на древниот Египет.

 

 

 

Сепак, некои експерти тврдат дека Мерет-Нит можеби владеела со областа. Древните Египќани обично не вклучувале жени во нивната листа на наследници на тронот, но наоди во нејзиниот гроб укажуваат на спротивното.

Откриено е дека нејзиниот гроб бил исполнет со стока за членовите на кралското семејство. Водачот на ископувањата Кристијане Келер од Универзитетот во Виена вели дека наодите вклучуваат стотици запечатени бокали со вино. Истражувачите пронајдоа и траги од органски остатоци, семки од грозје и кристали. Овие откритија укажуваат на значењето на Мерет Неит во историјата на древниот Египет и нејзината можна улога во владеењето.

Древната египетска кралица била доста моќна фигура со чудно висок авторитет. Според почесниот професор по египтологија Роналд Лепроон од Универзитетот во Торонто, присуството на името на Мерет-Нит во кралската листа укажува на нешто исклучително важно, но природата на таа важност останува мистерија. Експертите велат дека ова сугерира дека таа можеби владеела како регент за време на младоста на Ден, што може да објасни зошто таа е единствената жена што поседува голема гробница во најраната египетска кралска гробница во Абидо.

 

 

 

Благодарение на внимателните методи на копање и различните нови археолошки технологии, експертите исто така успеаја да утврдат дека гробниот комплекс на Мерет-Нит бил изграден во неколку фази на изградба и во релативно долг временски период.

Египтологот Жан-Пјер Пацник од Универзитетот во Сорбона додава дека оттогаш ниту една друга кралица не уживала толку многу кралски привилегии како Мерет-Нит. Сепак, дури и да владеела, веројатно не ја носела титулата „фараон“, која дошла подоцна во историјата на древниот Египет. Остануваат отворени прашањата за нејзината точна улога и влијание.

 

 

Надежта за решавање на мистеријата на Мерет-Нит и нејзиното владеење почива на понатамошни истражувања. Како што забележува Кристијан Келер, поопсежните ископувања на гробниот комплекс може да откријат нови факти за оваа единствена женска фигура и нејзината ера.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *