Јадењето чоколадо и не е толку лоша работа – експерт ги открива изненадувачките здравствени придобивки од конзумирањето на ова слатко задоволство

Има смисла дека премногу чоколадо би било лошо за вас поради високата содржина на масти и шеќер во повеќето производи. Но, дали јадењето чоколадо е всушност добро за вас?

За среќа, има доволно докази кои покажуваат дека, во правилни околности, чоколадото може да биде и корисно за вашето срце и добро за вашата ментална состојба. Всушност, чоколадото – или поконкретно какаото, суровото, нерафинирано зрно – е медицинско чудо. Содржи многу различни активни соединенија кои можат да предизвикаат фармаколошки ефекти во телото, слично како лековите.

Соединенијата кои водат до невролошки ефекти во мозокот треба да бидат способни да ја преминат крвно-мозочната бариера, заштитниот штит кој спречува штетните материи – како токсините и бактериите – да навлезат во нежното нервно ткиво. Едно од нив е соединението теобромин, кое исто така се наоѓа во чајот и придонесува за неговиот горчлив вкус. Чајот и чоколадото исто така содржат кофеин, со кој теоброминот е поврзан како дел од семејството на пурински хемикалии.

Овие хемикалии, меѓу другото, придонесуваат за зависничката природа на чоколадото. Тие имаат способност да ја преминат крвно-мозочната бариера, каде што можат да влијаат на нервниот систем. Затоа тие се познати како психоактивни хемикалии.

Какви ефекти може да има чоколадото на расположението? Па, постојат систематски преглед на студии кои ги испитуваа чувствата и емоциите поврзани со консумирањето чоколадо. Повеќето покажаа подобрувања во расположението, анксиозноста, енергијата и состојбите на возбуда. Некои забележаа чувство на вина, што е можеби нешто што сите сме го почувствувале по изедено многу чоколадо.

 

 

Здравствени придобивки од какаото

Постојат и други органи, освен мозокот, кои можат да имаат корист од медицинските ефекти на какаото. Со векови, чоколадото се користи како лек за лекување на долга листа на болести, вклучувајќи анемија, туберкулоза, гихт, па дури и ниско либидо.

Ова може да се лажни тврдења, но постојат докази кои сугерираат дека јадењето какао има позитивен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Прво, може да спречи ендотелијална дисфункција. Ова е процес преку кој артериите се стврднуваат и се натоваруваат со масни наслаги, што пак може да доведе до срцев удар и мозочен удар.

Јадењето темно чоколадо, исто така, може да го намали крвниот притисок, што е уште еден фактор на ризик за развој на артериска болест и да спречи формирање на згрутчување кои ги блокираат крвните садови. Некои студии сугерираат дека темното чоколадо може да биде корисно за прилагодување на односот на липопротеинскиот холестерол со висока густина, што може да помогне во заштитата на срцето.
Други ја испитувале отпорноста на инсулин, феноменот поврзан со дијабетес тип 2 и зголемување на телесната тежина. Тие сугерираат дека полифенолите – хемиски соединенија присутни во растенијата – кои се наоѓаат во прехранбените производи како чоколадото, исто така, може да доведат до подобра контрола на шеќерот во крвта.

 

Чоколадото како токсичност

Колку што чоколадото за некого може да се смета за лек, за други може да биде отров.

Добро е документирано дека внесувањето на кофеин и теобромин е многу токсично за домашните животни. Кучињата се особено погодени поради нивните често незаситни апетити и генерално неумешна природа.

Виновникот често е темното чоколадо, кое може да предизвика симптоми на возбуда, згрчени мускули, па дури и напади. Во одредени случаи, ако се внесе во доволно големи количини, може да доведе до кома и абнормални, дури и фатални срцеви ритами.

Некои од соединенијата кои се наоѓаат во чоколадото, исто така, се покажа дека имаат потенцијално негативни ефекти кај луѓето. Чоколадото е извор на оксалат кој заедно со калциумот е една од главните компоненти на камењата во бубрезите.
Некои клинички групи советуваат да не консумира храна богата со оксалати, како што се спанаќ и чоколадо, за оние кои страдаат од камења во бубрезите.

Значи, што треба да значи сето ова за нашите навики за конзумирање чоколадо? Науката укажува дека чоколадо што има што е можно поголема содржина на какао и минимум додатоци е добро за нас. Потенцијалните штетни ефекти на чоколадото се повеќе поврзани со мастите и шеќерот и може да се спротивстават на сите можни придобивки.

Дневната доза од 20g-30g обична или темна чоколада со цврсти материи од какао над 70% – наместо млечно чоколадо, кое содржи помалку цврсти материи и бело чоколадо, може да доведе до поголема здравствена корист, како и до поголемо либидо.

Но, за кое чоколадо и да се одлучите, немојте да го делите со кучето.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *