Јадењето сирење може да ви помогне да живеете подолго – а, еве и кое од сите нив е најздраво за вашето срце

Едно големо истражување на 2,3 милиони луѓе спроведено од тим истражувачи од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Шангај Џиао Тонг покажа дека менталната благосостојба е единствениот најважен придонесувач за здравото стареење и долговечноста. Но, постои и силна врска со јадењето сирење, забележаа истражувачите. Студијата, предводена од професорот Тиан-Ге Ванг, исто така сугерираше дека среќните луѓе живеат подолго, независно од социо-економскиот статус.

 

 

 

Споредувајќи ги резултатите за позитивниот поглед на животот, депресивните симптоми, невротичноста и задоволството од животот со здравствени проблеми поврзани со возраста, истражувачите откриле дека намаленото ментално здравје е поврзано со однесувања и болести за кои се знае дека го скратуваат животниот век.

Користејќи 33 фактори за поврзување на менталното здравје со физичкото стареење, истражувачите открија дека иако сирењето не е директно одговорно за долговечноста, повисокиот внес на сирење и овошје е исклучителен придонесувач за високи резултати на благосостојба. Всушност, оние кои пријавиле дека консумираат камберт и слично имале 3,67% позитивно влијание врз тие здрави фактори на стареење.

 

 

 

Однесувањето и изборот на начин на живот кои значително го намалуваат резултатот за здраво стареење вклучуваат гледање телевизија, пушење, употреба на лекови, нарушување на хиперактивност со дефицит на внимание (АДХД), мозочен удар, коронарна атеросклероза и исхемична срцева болест.

Ванг истакна: „Нашите резултати ја нагласуваат важноста да се даде приоритет на менталната благосостојба во здравствените политики насочени кон здраво стареење“.

Тој сугерираше дека останувањето активни, ограничувањето на гледањето телевизија и избегнувањето на пушењето може да ја подобри когнитивната функција и да спречи заеднички болести.

 

Користејќи ја техниката наречена „менделова рандомизација“ – која користи ДНК за да види дали една работа предизвикува друга – истражувачите откриле дека луѓето со подобра ментална благосостојба имаат тенденција да бидат поздрави како што стареат.

Додека социо-економскиот статус влијае на пристапот до храна и здравствена заштита, како и на стапката на стрес поврзан со работата, долговечноста не е апсолутно одредена од богатството. Експертите се согласуваат дека ако сакате да живеете долго и да јадете побогато без оглед на вашиот потенцијал за заработка, моцарелата е најздравото сирење за вашето срце.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *