Јапонски тест за возраста на мозокот: Најдете ги предметите на сликата

Денеска тестот на Мотика ќе биде малку потежок, но и поинтересен од претходните, а нема да имаме една слика, туку цели две!

Дали знаевте дека ваквите тест слики помагаат да се избегне деменција? Неколку зборови за ова.

Деменцијата е болест поврзана со намалување на способноста за размислување, внимание и проблеми со меморијата. Обично оваа болест почнува да се манифестира по 60 години, но се случува уште порано, дури и на 40 години. За да го спречат тоа, јапонските научници смислиле специјални тестови, со кои можете да се заштитите. Еден од овие тестови се ваквите слики, каде што треба да пронајдете скриени предмети и да ги напрегате мозокот, очите, вниманието, да ги погледнете сликите не само како целина, туку и детално.

Одвојте 5-10 минути дневно за да го тренирате мозокот, да решавате тестови за внимание и будност.

Внимание! Ако не можете да ги најдете предметите долго време, само треба да одморите, да ги оставите телефонот, лаптопот, да седнете со затворени очи и да се вратите на тестот.

Напомена: Скриените предмети на сликите може да се разликуваат по боја или големина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.