Јапонските научници го развија правилото „пет секунди“ за заштита од коронавирус, грип и други вирусни заболувања

Научниците спроведоа истражување кое може да го промени начинот на кој се бориме против вирусите и инфекциите. Нивните наоди, објавени во научната публикација Scientific Reports, нудат неколку едноставни начини за намалување на ризикот од заразување со разни болести, вклучувајќи коронавирус, грип и САРС.

 

Едно од најизненадувачките наоди од студијата беше задржувањето на здивот пет секунди откако некој во близина ќе кивне. Според научниците, ова всушност може значително да ја намали веројатноста за инфекција. Дополнително, ова правило не се однесува само на коронавирусот, туку и на голем број други болести, вклучително и мајмунска сипаница.

Покрај правилото од пет секунди, студијата идентификувала и други методи за намалување на ризикот. На пример, вентилацијата на просторијата се покажа како клучен фактор за спречување на инфекција. Научниците препорачуваат да се претпочитаат места со добра циркулација на воздухот, бидејќи тоа ја намалува веројатноста за инфекција.

Студијата ја потврди и важноста на растојанието меѓу луѓето. Патогените кои се ослободуваат со кивање или кашлање може да се шират до 90 сантиметри. Затоа, одржувањето растојание од најмалку еден метар може да биде одлучувачки фактор за спречување на инфекција.

Научниците ја нагласуваат важноста од следење едноставни правила и мерки на претпазливост за да се заштитите себеси и другите од разни болести.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *