„Јас ги анализирав мексиканските „вонземски мумии“ кои минатиот месец го запалија светот – не мислам дека се вонземјани, мислам дека се нешто многу ПОСТРАШНО“

Минијатурните трупови беа претставени во Мексико минатиот месец од Хаиме Маусан, контроверзен новинар кој претходно изнесе отфрлени тврдења за пронаоѓање вонземјани и тврдеше дека се вонземјани.

Но, уфологот Вил Галисон – близок пријател на археологот кој прв ги анализирал наводните „вонземјани“ – рече дека верува дека „труповите“ се кукли стари 1.000 години – но тој не мисли дека тие се измама.

Тој рече дека тие можеби биле направени од животински остатоци пред милениуми, веројатно за ритуални цели, при што главите имаат „извонредна сличност“ со черепите од алпака.

Галисон ги видел мумиите во 2017 година во Перу долго пред презентацијата на Маусан и отпатувал да ги види првично затоа што верувал дека можеби се вонземски остатоци.

Маусан на прес-конференцијата во септември тврдеше: „Ова е прв пат вонземски живот да се претстави во таква форма и мислам дека има јасна демонстрација дека имаме работа со нечовечки примероци кои не се поврзани со ниеден друг вид во нашиот свет. Ние не сме сами“.

 

Галисон рече дека сега веќе не верува дека мумиите „се симнале во летечка чинија“ – но верува дека тие биле направени многу одамна, од непознати причини. Се чини дека мумиите се направени од мешавина на животински и човечки коски, вели тој.

Тој во документарецот рече: „Најдоа една коска во раката на една од мумиите, која очигледно не беше органската коска што беше таму. Значи, тоа го покренува прашањето, дали остатокот од него е лажен?“

Во презентацијата на Маусан, лекарот тврдеше дека скенирањето со МРИ покажало дека скелетите се „целосни“, но повеќето научници беа убедени дека остатоците се измама – со претходните слични остатоци се покажа дека се осакатени мумии на деца од претхиспанско потекло, понекогаш комбинирани со делови од животински делови.

 

„Моето размислување се смени кога бев во куќата на еден пријател на село, северно од Њујорк. И видов череп од елен на покривката и задниот дел од тој череп на елен, според мене, наликуваше на предниот дел на овој череп и си помислив: „Ох леле“.

Тој рече дека постои „извонредна сличност“ меѓу главите на наводните вонземјани и черепите од алпака.

Тој, исто така, истакна дека јајцата во мумиите, за кои Маусан истакна дека го докажуваат нивното нечовечко потекло „изгледаат како јајца на рептил“ – иако е помалку јасно зошто нивните творци ставаат јајца во телата.

Тој во документарецот вели: „Очигледно е составен – прашањето е дали е составено во 2015 година за да му се продаде на Тиери или е направено пред 1.000 години? Не мислам дека тие долетале во чинија и слетале на Земјата неодамна, па дури и пред 1.000 години, бидејќи КТ скен покажал друго нешто според некои од лекарите што ги испитувале овие работи: коските на нозете на овие работи страдале од остеопороза“.

Тој вели дека сè уште се прашува дали мумиите биле рекреација на некој облик на битие со кој се сретнале Инканците.

  • Васе напиша:

    Има технологија нешто ново изработено, да се „остари“ илјадници години! Што има живот на универзумот, тоа би требало да е точно (има „X“ населиви езгопланети)! “As of 21 September 2023, there are 5,523 confirmed exoplanets in 4,112 planetary systems, with 932 systems having more than 1 planet. Most of these were discovered by the Kepler space telescope (лансиран од НАСА 2009 година).” Но, сеуште не сум видел веродостоен доказ.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *