„Јас сум експерт за учење и мојот генијален трик во четири чекори ќе ви помогне да запомните било што ВЕДНАШ“

Д-р Сара Рав, лекарка и специјалист за начин на живот споделува совети за учење и продуктивност. Така таа го детализираше нејзиниот процес за меморирање во четири чекори.

Рав рече дека треба да започнете со читање на материјалот во вашата глава, а потоа повторно да го читате на глас, што можеби е природна навика за некои луѓе. Кога ќе бидете подготвени, таа советуваше да ги затворите очите и да ја кажете информацијата гласно од меморијата. Четвртиот и последен чекор на Рав е да го запишете она што сте го научиле од меморијата.

„Овој трик е ЛУД! Користете го за да ја запаметите целата ваша училишна работа ВЕДНАШ и да напредувате“, додаде таа во натписот.

 

Многу корисници споделија дека имале успех со стратегијата во четири чекори.

„Обично го правам тоа…и дозволете ми да ви кажам на сите… функционира“, одговори едно лице.

„Го правам ова постојано и ги положив сите мои испити“, забележа друг.

„Тоа навистина функционира, но не е ефикасно ако имаш многу да учиш“, додаде некој друг.

Други со голем обем на работа со стотици страници за покривање беа скептични за техниката.

Рев сподели во друго видео дека е обожавател на техниката Фејнман кога се обидувате да научите многу информации одеднаш.

Методот на учење во четири чекори го користеше теоретскиот физичар и добитник на Нобеловата награда Ричард Фајнман.

Таа објасни дека првите чекори се да се научи содржината и потоа да се обидете да ја објасните темата на некој што не е запознаен со темата, како на пример дете.

„Тоа ќе ве присили да ја поедноставите содржината, да користите аналогии и да давате примери за подобро да објасните. Исто така, ќе ве охрабри да ги запаметите информациите, бидејќи кога предавате, ги кажувате работите гласно, користејќи го говорот на телото и целосно се ангажирате за да ја пренесете вашата порака“.

Рав рече дека тогаш треба да „повторно да ги посетите областите на кои сте заглавиле“ и да развиете „подобри начини да ги објасните“. За четвртиот и последен чекор, „се обидувате повторно до совршенство“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *