„Јас сум истражувач кој проучува 100-годишници – јадењето на овие две закуски секој ден ќе додаде години во вашиот живот“
Ден Бутнер поминал децении анализирајќи ја исхраната на најдолговечните луѓе во светот за да ги открие нивните тајни.
Неговата работа откри дека два артикли достапни во самопослуга се основни во исхраната на стогодишниците: црн грав и ореви.
Тој препорача да се јаде една конзерва црн грав на ден за да се зголеми животниот век, додека за ореви – грст дневно може да помогне.
И гравот и оревот содржат многу влакна, кои можат да го намалат воспалението во цревата, намалувајќи го ризикот од смртоносни болести како што се ракот. Тие исто така се богати со протеини, кои можат да ја намалат желбата за јадење, намалувајќи го ризикот од прејадување – што може да доведе до дебелина веќе поврзана со огромен број состојби кои го скратуваат животот, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
За оревите, тие се врвен извор на линолни и Омега-3 масни киселини – кои исто така се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања и подолг живот. Другите јаткасти плодови не ги содржат овие хранливи материи во толку големи количини.
Откривајќи го списокот, експертот додаде дека севкупното редовно јадење на јаткасти плодови или грав е добро за нечие здравје. Тој претходно рече: „Но, на крајот на денот, кога станува збор за долговечноста, нема краткорочно решение. Морате да размислувате за работите што ќе ги правите со години или децении“.
Во корист на гравот, тој укажа на студија од 2004 година во која беа анкетирани стотици постари обожаватели на грав кои живеат низ Јапонија, Шведска и Грција.
Севкупно, ова покажа дека луѓето кои јаделе повеќе грав живееле подолго – со седум проценти намалување на ризикот од смртност за секои 0,7 oz (19 грама) консумиран грав.
И преглед од 2016 година покажа дека јадењето шолја грав дневно доведува до губење на тежината – поврзано со помал ризик од бројни состојби кои го скратуваат животот, како што се срцевите заболувања.
Во Сардинија, каде локалното население рутински живее до 100 години, луѓето рутински уживаат во чаша леблебија, додека во Никоја, Костарика, каде што луѓето често живеат до 90 години, диетите се фокусирани на црн грав.
Нивната работа е поткрепена и со истражување, вклучително и студија објавена во 2021 година, која покажа дека оние кои консумираат ореви повеќе од пет пати неделно, во просек живеат околу 1,3 години подолго од оние кои не консумираат ореви.
И посебен труд од 2022 година покажа дека оние кои јаделе ореви рано во животот имале поголема веројатност да бидат физички активни и да имаат поздрави срца од оние кои не јаделе – што исто така може да донесе предности за продолжување на животот.
Hunzite,Japoncite,Kinezite,Grci i Italiani koi ziveat po ostrovi…ziveat najdolgo i nivnata ishrana im go dava toj dolgovecen zivot,a nivnata ishrana e sosema druga.
Коментирај анонимно