„Јас сум мајстор за машини за миење садови и еве што НЕ ТРЕБА да правите за машината да ве служи со години, а илјадници прават“

Ешли Иредејл, професионалец за машини за миење садови од CHOICE Australia, рече дека вообичаените грешки вклучуваат ставање на таблетата во дозерот и плакнење на садовите пред да ги ставите во машината.

Ешли, кој има диплома за индустриски дизајн и долгогодишно искуство во широк спектар на индустрии, вклучувајќи електрични алати, производство, легално издаваштво, малопродажба, климатизација и HVAC, работи во „лабораторијата за перење“ на групата потрошувачи. Експертот за бела техника знае како да ги постигне најдобрите резултати од машината за миење садови – но како што вели: „Понекогаш работите што не ги правите можат да направат најголема разлика и за вашата машина и за она што го миете во неа“.

1. Никогаш не ставајте ја таблетата во дозерот за детергент

Ешли вели дека не треба да се мачите да ја ставите таблетата во дозерот за миење садови бидејќи е „целосно бесмислено“. Тој рече дека садовите ќе се мијат исто толку добро со фрлање на таблетата во дното на машината. Тој објасни дека преградите се дизајнирани за детергенти во прав за да се спречи нивното миење во одводот, но таблетите нема да го направат тоа.

„Таблетите се преголеми за да пропаднат во одводот и со тоа што ќе почнат да се раствораат порано стануваат достапни уште од самиот почеток на циклусот на перење и доведува до поубаво миење на садовите“

   

2. Никогаш не ги плакнете садовите

Експертот исто така предупреди дека плакнењето ја троши водата и нема да ги направи вашите садови почисти.

Ова беше шок за многумина, но Ешли објасни дека брзото плакнење на вашите садови всушност може да доведе до повалкани садови со тоа што ќе ја измами вашата машина за миење садови да мисли дека се веќе чисти.

„Во секој случај, изгребете ги садовите пред да ги ставите во машина за миење садови, но нема потреба да ги плакнете – тоа нема да ги направи вашите садови почисти и само ќе потроши повеќе вода“, советува Ешли.

„Плус, со испирање на чиниите пред миење, покажувате целосен недостиг на верба во способноста на вашата машина за миење садови да ја заврши работата за која сте платиле сите тие пари“.

3. Никогаш не ја затворајте целосно вратата на машината за миење садови помеѓу неколку миења

Ешли исто така предупреди дека затворањето на машината за миење садови помеѓу миења е опасно. Тоа не им дава шанса на пломбите да се исушат, што им дава шанса да се зафатат мувлата и лошите мириси. Ако ја оставите вратата малку подотворена, ќе го спречите развојот на бактерии и габи бидејќи кислородот ќе тече низ нив и околината нема да биде толку топла и влажна.

„Исто така, се исплати да ги избришете заптивките на вратата од машината за миење садови со мека, влажна крпа како дел од вашата неделна рутина за чистење за да ги отстраните остатоците од храна и да ги одржувате пломбите на вратата од машината за миење садови во врвна состојба“, додаде Ешли.

 

 

4. Никогаш не ја пуштајте машината полупразна

Половина празна машина за миење садови е неефикасно од неколку причини. Ешли предупреди дека ќе трошите пари, вода и енергија бидејќи вашата машина за миење садови ќе користи исто количество струја и вода без разлика колку е полна.

Полната машина за миење садови исто така подобро се суши бидејќи садовите се загреваат од топлата вода во машината, а потоа се задржува на таа топлина, помагајќи да се исуши.

5. Никогаш не ставајте остри ножеви во машина за миење садови

Последниот совет на експертот е никогаш да не ставате остри ножеви во машина за миење садови ако не сакате да ги оштетите. Процесот на перење може да ги замати острите рабови, а суровите хемикалии и влажната средина може да го кородираат челикот.

„Доколку сакате да потрошите пари на добри ножеви, не ги ставајте во машина за миење садови за да заштедите време – тие се само за рачно перење“, рече Ешли.

„Тоа всушност ќе ве чини повеќе време, како во постојаното острење на ножевите за да се врати остриот раб, така и како прва помош за повредите што ќе ги претрпите од обидот да сечете храна со тапо сечило“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.