Како човек кој живеел во железно белодробно крило 70 години станал адвокат и зошто му било забрането да се жени

Кога Пол имал само 6 години, се заразил со полио, заразна болест која може да има тешки последици. И покрај непосредната медицинска помош што ја добил, останал парализиран од вратот надолу и не можел сам да дише. Тој реши да ја сподели својата приказна и она што најмногу нѐ запрепасти е неговиот љубовен живот.

На 6-годишна возраст, животот на Пол Александар добил драматичен пресврт.

На 6- годишна возраст, Пол Александар заболел од детска парализа. Некогаш живото и активно младо момче итно било пренесено во болница, каде што лекарите извршиле итна трахеотомија за да му помогнат да дише. Сепак, последиците го оставиле парализиран од вратот надолу, а неговата дијафрагма не можела нормално да функционира.

„Нашата мајка повика да дојдеме на вечера, и се сеќавам како ме погледна – бев топол, испотен и имав треска – и извика: „О Боже! Таа ми ја искина облеката и ме фрли на креветот и го повика докторот“, се сеќава Александар .

Епидемијата на полио во Тексас резултирала со затворање на јавните места тоа лето.

Се сеќава дека мајка му веднаш знаела дека има детска парализа. Тој не бил сигурен како таа знае. Имал треска и горел од температура, а поради тоа останал во кревет неколку дена. Имал боенка што ја користел за да го одвлече вниманието од својата болест и чувствувал потреба да обои колку што може повеќе – како да разбрал дека можеби нема да може да го повтори тоа во иднина.

Додека бил во болницата, која била преплавена со преголем број пациенти со полио, тој и неговото семејство биле информирани дека не може да се стори ништо за да му се помогне. Останал да лежи и се борел да дише. За среќа, набргу потоа му пришол повешт лекар и извршил итна трахеотомија за да создаде дишни патишта, што му овозможило на лекарот да ја отстрани течноста што му се акумулирала во белите дробови.

Сите овие борби не го спречиле Александар да го живее својот живот.

„Следно што се сеќавам, бев во железно белодробно крило“, рече Пол. Откако му била дијагностицирана детска парализа, Александар бил ставен во железно белодробно крило за да му помогне со дишењето, несвесен дека ќе се потпира на машината до крајот на својот живот. Оваа болест го направила Александар парализиран, со само способност да ги движи главата, вратот и устата, што го направило неговиот живот и образование многу попредизвикувачки.

Железното белодробно крило е машина која може да го одржува дишењето, влечејќи воздух во и надвор од белите дробови со менување на притисокот во херметички метална кутија. Била измислена во 1927 година од Филип Дринкер и Луис Агасиз Шо на Универзитетот Харвард.

И покрај огромните пречки со кои се соочил, Александар останал решен да се бори со својата состојба. Во текот на неговите првични 18 месеци поминати во болница, тој донел одлука никогаш да не се откаже и да го живее животот во потполност.

И иако може да изгледа неверојатно, тој станал многу успешен адвокат. „Решив дека ќе се борам со ова. Ќе имам живот“, се сеќава тој.

Како резултат на неговата парализа, Александар бил домашно школуван и развил уникатен начин на меморирање на фактите без способност да фаќа белешки. Неговиот татко создал специјализирано пенкало што можел да го оперира со устата, овозможувајќи му да го продолжи своето образование. И покрај овие предизвици, тој се истакнал во училиштето и го положил правосудниот испит, станувајќи адвокат.

Тој продолжил да живее во железното белодробно крило и на Универзитетот во Тексас, каде што живеел во студентскиот дом. Стекнал многу пријатели кои биле љубопитни за „човекот со главата што му се штрчи од машината“.

Додека студирал на универзитетот, Пол Александар запознал девојка по име Клер и се вериле.

Меѓутоа, нивната врска се соочила со пречка кога мајката на Клер не ја одобрувала врската и интервенирала и им забранила да се венчаат, дури и отишле дотаму што му забраниле на Пол повторно да зборува со нејзината ќерка. Размислувајќи за инцидентот, Пол се сеќава: „Потребни беа години за да ја преболам“. Оттогаш тој никогаш не се оженил.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.