Како да замрзнете зеленчук, овошје и месо: Трикови за свежи долготрајни оброци и заштеда на буџетот

Замрзнувачот е најдобар сојузник за долготрајно чување храна, особено во време на високи цени и желба за помалку отпад. Добро организиран замрзнувач ви овозможува полесен пристап до храната, поголем капацитет и пониски сметки за струја. Замрзнете течности рамно во кеси со патент, етикетирајте ги, и потоа наредете ги како книги. Ако избегнувате пластика, користете кутии што може да се редат. Инвестирајте во замрзнувач со капак за поголеми парчиња храна.

Одлични за замрзнување се јаглехидратите: леб, торти, колачиња, палачинки и варен ориз. Замрзнете ги испечени, потоа складирајте ги. За подгревање користете рерна или микробранова. Месото и протеините се лесни за чување – замрзнете ги по порции, добро завиткани. Сирењата, особено тврди и рендани, исто така добро се чуваат – замрзнете ги рендани за лесна употреба.

 

Како да замрзнете зеленчук, овошје и месо: Трикови за свежи долготрајни оброци и заштеда на буџетот

Најдобрите намирници за замрзнување и како да го направите тоа правилно

Овошјето и зеленчукот, исечени и замрзнати поединечно на хартија, се идеални за готвење, не за свежа употреба. Ѓумбирот, бананите, ананасот и пиперките, на пример, можат да се користат директно од замрзнувачот. Млеката, вклучително и кокосово и кравјо, можат да се замрзнат и потоа користат по одмрзнување.

Целосно зготвени оброци како чорби и пржени јадења може да се замрзнат по порции и да се подгреваат на ист начин како што се подготвени.

Најдобрите намирници за замрзнување и како да го направите тоа правилно

Некои намирници не се препорачуваат за замрзнување, како цели јајца со лушпа или воденести плодови и свежи билки – освен ако не се користат во супи или смути.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *