Како да знаете дека си „имате работа“ со НАРЦИС? Психолог ги открива трите жестоки фази низ кои би поминале доколку сте во врска со таков човек

Клинички психолог ги откри најчестите фрази што нарцисите ги користат за да манипулираат со другите – особено кога станува збор за нивните односи.

Перпетуа Нео, од Сингапур, тврди дека сите нарциси работат со слични методи, така што тактиките што ги користат за да дојдат до нивните цели често се идентични.

 

 

„Како да читаат од истиот прирачник, иако никој не им го дава тој прирачник“, изјави таа. „Тие се речиси програмирани на ист начин“.
Сите луѓе имаат нарцисоидни особини до одреден степен, но се проценува дека околу еден од 200 луѓе во САД има нарцисоидно растројство на личноста.
Исто така, важно е да се забележи дека постојат значителни родови разлики кога станува збор за преваленцата на состојбата.

Студиите покажуваат дека околу 75 проценти од дијагнозите се кај мажи, според неодамнешните бројки.

Перпетуа, која работи со жртви на нарцисоидна злоупотреба, ги спомена трите главни фази на емотивно навредлива врска – фаза на идеализација, фаза на девалвација и фаза на отфрлање.

1. Фаза на идеализација: Пазете се од „љубовно бомбардирање“ во раните фази

Љубовно бомбардирање е кога некој го опсипува својот нов партнер со романтични гестови, уметнички сликајќи ја сликата на убавата иднина што имаат намера да ја споделат, често кога се познаваат само неколку недели или дури денови.

Перпетуа вели: „Секој што се обидува да го направи тоа премногу рано, во основа ја забрзува интимноста, а тоа е лоша вест. Секој што мора да го направи тоа сугерира дека прави нешто малку морничаво“.

Таа вели дека односите со нарцисите ќе се движат многу брзо.

 

Перпетуа сподели дека ова се фразите што треба да означуваат нешто лошо ако се кажат во првите неколку недели од новата врска:

 • „Ти си мојата сродна душа“.
 • „Никогаш досега не сум сретнал некој како тебе“.
 • „Ме разбираш многу подобро од кој било друг“.
 • „Судбина е што се запознавме“.
 • „Никогаш порано не сум се чувствувал вака за никого“.
 • „Дали јас сум твој единствен пријател? Ти си мојот единствен пријател“.
 • „Не ни треба никој друг.
 • „Толку сте љубезни, креативни, паметни, убави и совршени“.
 • „Ќе бидеме заедно засекогаш.

2. Фаза на девалвација: вистинското јас на нарцисот ќе почне да се појавува откако нивната жртва ќе биде закачена

Оние кои се во врска со нарциси треба да бидат подготвени периодот на меден месец да биде краткотраен.

Навреди и критики наскоро ќе бидат воведени, но беспрекорно ќе се вткаат меѓу комплиментите за да ја натераат нивната жртва да верува дека врската сепак вреди.

Навредливата страна сè уште сака да го држи партнерот на страна, но ќе направи потези за да го поткопа и со тоа да ја намали нивната самодоверба и самопочит.
Како резултат на тоа, ова на крајот ќе го натера нивниот значаен другар да помисли дека секое погрешно постапување е нивна вина.

Сторителот ќе игра во своја полза и ќе ја искористи секоја прилика да ја искористи својата наводна супериорност и да ја поткопува другата личност, држејќи ја во постојана состојба на стрес.

Фразите со црвено знаме во ова време вклучуваат, но не се ограничени на:

 • „Ти си луд.’
 • „Ти си премногу чувствителен“.
 • „Не е ни чудо што никој друг не те сака“.
 • „Моите пријатели те мразат, но јас секогаш те бранам и имам грб“.
 • „Толку си несигурен“.
 • „Што не е во ред со тебе?’
 • „Зарем не ти сум поважен од твоите пријатели?
 • „Твоите солзи нема да делуваат на мене. Зошто плачеш?’
 • „Толку сте манипулативни“.
  Друг клучен знак ќе биде дека нарцисите ќе се обидат да обезвреднат сè што им се допаѓа на нивната жртва, вклучително и нивните хоби, интереси, па дури и нивните пријатели.

Но, ако бидат повикани во оваа фаза, тие обично ќе го објаснат своето однесување со отклонување и наместо тоа, претворајќи трета страна во нивно жртвено јагне.

Во овие моменти, тие честопати ќе се сликаат себеси како жртва, тврдејќи дека секое непријатно однесување е резултат на тоа како биле третирани во минатото од нивните родители или бивши.

3. Фаза на отфрлање: Навредите ќе станат неподносливи

Во последната фаза навредите од нарцис ќе бидат најлоши.

Ако се подготвуваат да ја прекинат врската, веројатно е дека ќе направат игра во последен момент за да излезат од емотивните урнатини како победник.

 

Некои од најшокантните фрази во овој пример ќе бидат:

 • „Сите те мразат“.
 • „Ти си лоша личност“.
 • „Никој друг никогаш нема да те сака.
 • „Јас сум најдобриот што некогаш ќе го имаш“.
 • „Забавувајте се да бидете сами до крајот на животот“.
 • „Ти си го направил ова себеси“.
  Размислувајќи за ова, Перпетуа рече дека единствениот начин вистински да се ослободите од нарцис е да заминете засекогаш.

Инаку, „само те држат на прсти и се наведнуваш наназад како мајмун што танцува“, вели таа.

„И ништо нема да се промени – работите само ќе се влошат“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.