Како едно сиромашно кинеско село фати џекпот?

На бреговите на реката Јангце има мало село кое го постигна џекпотот. Тоа нема ниту нафта, ниту обработлива земја, но има подобра – убава речна калдрма! И ова им носи на селаните милиони долари секоја година.

 

 

 

 

Хеџиаба е зафрлено село во провинцијата Сечуан и секој жител од својата младост учи една многу важна вештина: да разликува убави камења од грди. Точно, децата не можат секогаш да им помагаат на своите родители, бидејќи познавачите на камења не се заинтересирани за мали камчиња, туку за големи, тешки камења. Така, милионите не се лесни за жителите на Хеџиаб. Овде главни заработувачи се силни мажи на 30 години. Годишно се продаваат такви камења во вредност од околу 3 милиони долари. Камењата се собираат од бреговите на реката Јангце за време на сушната сезона.

 

 

Кога водите се повлекуваат од брегот, се отвора плажа со камчиња и камења, долга 10 километри. Зошто камењата овде се добри, но не толку добри на други места? Реката носи многу шарени камења. Некои дизајни се толку суптилни што наликуваат на слики, други се геометриски дизајни. Главната работа овде не е да ги заматите очите, за при изборот веднаш да препознаете кој камен ќе стане ЅВЕЗДА. И ќе се продава за илјада долари, ни помалку.

 

 

 

 

Во селото има уште поуспешни проценувачи на камења кои во своите дуќани ги изложуваат најубавите. Има и такви кои немаат толку префинет вкус, па собираат се што е необично и се надеваат на среќа. Има дури и препродавачи кои ги купуваат најубавите камења од неискусни продавачи на камења.

Се формирала и мала конкуренција меѓу познавачите на убавината во камењата, прилично смешна. Најскапиот камен се смета дека бил каменот Хард Роуд Шу (да, им се даваат и имиња); и тој е купен за 15.400 долари.

 

 

Откако го виделе бизнисот во Хеџиаб, другите села покрај реката исто така сакале да бараат и да продаваат камења. Кинезите тврдоглаво веруваат дека Хеџиаба има најубава речна калдрма, додека на други места има имитатори.

 

 

Кога луѓето дознале каде се продаваат толку убави камења, туристите се насобрале во селото. Па, и лукавите Кинези се обидуваат да си купат убава калдрма по поевтина цена. Мештаните се навикнати на тоа дека во селото сè се врти околу камења. Затоа, во куќата на секој човек има и украс – особено убав камен што го нашле на реката. Каква чудна и смешна традиција…

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *