Како исмеваното и малтретирано момче кое децата го викале „Мајмун“ успеа да се избори за нормален тинејџерски живот

На 17-годишниот Лалит Патидар од Централна Индија му е дијагностицирана хипертрихоза, ретка здравствена состојба која предизвикува прекумерен раст на влакна по целото тело, вклучувајќи го и лицето. Поради оваа причина, Лалит беше наречен „момче мајмун“ од неговите врсници и не можел да стекне пријатели. Но, тоа е се во минатото: сега тој има нормален социјален живот и дури почнал да се занимава и со водење на блог.

Родителите на Лалит биле изненадени кога го виделе за прв пат.

Кога Лалит се родил, неговата мајка била изненадена кога открила дека целото тело му е покриено со влакна. Таткото на Лалит се присети и како медицинската сестра која се грижела за неговото раѓање била шокирана од неговиот изглед и повикала лекар да го провери. Сепак, докторот ги уверил дека нема за што да се грижат и дека Лалит е добро. Тој едноставно ја избричил косата на нејзиниот син и не направил ништо друго.

Долги години, семејството не знаело ништо за состојбата на Лалит и пробувале безброј третмани и лекови кои се чинеле дека не помагаат: „е расте ниту се скратува“, рече таа. „На сите им кажуваме дека тоа е вроден дефект“.

Состојбата на Лалит погодува приближно 1 од 340 милиони луѓе.

Хипертрихозата е медицинска состојба која води до невообичаен раст на влакна по целото тело. Се нарекува и синдром на врколак, поради неговата сличност со физичките карактеристики на врколаците. Експертите сугерираат дека оваа состојба првенствено е предизвикана од генски мутации и не е поврзана со машките хормони. Хипертрихозата е ретка состојба која погодува само еден од 340 милиони поединци, што значи дека само 50 луѓе во светот ја имаат.

 

Прекумерната коса предизвикува голема непријатност на неговото лице.

Лалит поради хипертрихоза се соочува со неколку потешкотии во секојдневниот живот. Тој има проблеми со гледањето, јадењето и дишењето. „Сакам косата да ми исчезне и да пораснам без неа. Би сакал да се ослободам од неа“, рече тој.

Објасни дека влакната му влегуваат во очите и го отежнуваат гледањето. Кога јаде, влакната влегуваат во устата, што исто така предизвикува непријатност. Исто така, понекогаш има тешкотии со правилното дишење.

 

Освен физичките тешкотии со кои се соочува Лалит поради неговата состојба, треба да се земе предвид и социјалниот аспект. Како помало дете, Лалит бил исмејуван од соучениците поради неговиот изглед.

Неговиот пријател раскажал дека кога се шетале, другите деца се потсмевале на Лалит и го нарекувале „мајмун“, а некои дури и го гаѓале со камења. Меѓутоа, нивниот учител го искарал класот и ги научил да не се потсмеваат на другите, вклучувајќи го и Лалит. По карањето на учителот, исмејувањето престанало.

 

Сепак, тој сега има на некој начин нормален тинејџерски живот.

И покрај сите негови физички и социјални предизвици, Лалит во моментов живее нормален живот како и другите тинејџери и се чувствува добро за неговата состојба. За среќа, оние кои го исмејувале не го спречиле да го прави она што го сака и да има пријатели. По завршувањето на студиите, тој сонува да стане полицаец во иднина. Во моментов, Лалит е активен блогер на својот Инстаграм профил и веќе има повеќе од 100 илјади следбеници.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.