Како изгледа најтивката соба во светот и зошто седењето во неа само неколку минути може да доведе до халуцинации? (360 степени видео)

Да се ​​најдеш во апсолутна тишина на место каде што не допира ниту еден звук и каде што нема ехо не е тест за секого. Се вели дека за некои луѓе, да се биде во анехоична комора може дури и да предизвика халуцинации! Па, ајде да ја погледнеме собата која е запишана во Гинисовата книга на рекорди како најтивка на светот.

Оваа соба се наоѓа во „Microsoft Audio Lab“ во Редмонд, САД и се смета за исклучителна. Нивото на бучава во неа е -20,35 dBA. Собата го потиснува целиот надворешен шум, правејќи го секој звук што доаѓа одвнатре сосема морничав.

 

 

„Штом човек ќе влезе во соба, веднаш доживува чудна и уникатна сензација што е тешко да се опише“, вели Хундрај Гопал, специјалист за говор и слух и дизајнер на анехоичната комора на „Microsoft“. – Повеќето луѓе отсуството на звук го доживуваат како нешто заглушувачко, чувствуваат ситост или зуење во ушите. Дури и најслабите звуци стануваат јасни и изразени бидејќи нивото на амбиентална бучава е исклучително ниско. Кога ќе ја свртите главата, можете да го слушнете ова движење. Можете да го слушнете сопственото дишење – и тоа е прилично силен звук“.
Се разбира, ако се фокусирате на звукот на вашиот здив, можете да го слушнете насекаде, но во тоа обично се мешаат звуците во позадина. Тие ги тераат нашите слушни органи да игнорираат помали звуци. Меѓутоа, во анехоичната комора, ушите повторно се прилагодуваат и почнуваат да го фаќаат секое шушкање. И така многу брзо имате чудно чувство.

 

„Најдолгиот престој во ќелијата досега е околу 55 минути“, додава Гопал. – „Некои од нашите вработени може постојано да бидат внатре околу 30 минути. Но, многумина бараат да бидат ослободени во првите неколку секунди“.

Излегува дека да можете јасно да ја слушнете работата на вашите внатрешни органи не е најпријатното чувство, а да се биде во најтивката просторија на светот со исклучени светла е уште пострашно. Зошто? Да, бидејќи отсуството на звук ги тера луѓето да губат рамнотежа. Затоа е подобро да застанете.

Што подобар начин да се замисли колку е тивко, може да се направи една споредба. Кога сме во нормална просторија во која никој не прави бучава, еден од најтивките звуци за нашето уво е мирното дишење, а неговото ниво е околу 10 dB. Нивото на бучава во анехоичната комора на „Microsoft“ е оценето на -20,35 dB, што значи дека амбиенталната бучава во неа е 20,35 dB под прагот на човечкиот слух.

 

Задржете и влечете за подобро доживување!

 

 

Комората се состои од шест слоеви бетон и челик и се наоѓа на низа пружини за амортизирање на вибрациите. Ѕидовите и таванот внатре се покриени со високо впивачки клинови од фиберглас. Подот се состои од висечки кабли што апсорбираат звук. Целото ова место е колку што е можно отсечено од останатиот дел од зградата и од надворешниот свет за да се намали можноста некој звук да влезе внатре.

Нема обиколки на анехоичната комора. Компанијата го користи за тестирање на различни аудио уреди како што се микрофони, приемници и звучници, како и за тестирање на нивоата на бучава од компјутерските уреди.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.