Како од друг свет: Езерце во Мауи стана светло розево привлекувајќи љубопитни луѓе, но властите предупредуваат да не се доближуваат до езерото

Езерцето во засолништето за диви животни во Мауи стана светло розе, привлекувајќи љубопитни посматрачи желни да го видат спектаклот од другиот свет и поттикнувајќи предупредувања од федералните власти за диви животни да држат безбедно растојание.

 

Американската служба за риби и диви животни соопшти дека ја следи необичната трансформација од 30 октомври и дека работи со Одделот за водни ресурси на Хаваи и Министерството за здравство за да ја утврдат нејзината причина и можниот тек на дејствување.

 

Прелиминарната анализа на примероците на вода од Универзитетот во Хаваи (UH) покажува дека розовата нијанса на водата „не е веројатно да биде предизвикана од токсични алги“ како оние што предизвикуваат штетни црвени плими. Сепак, USFWS препорачува луѓето да избегнуваат контакт со езерцето додека не се завршат понатамошното тестирање.

„Како мерка на претпазливост, препорачуваме луѓето да држат безбедно растојание и да не влегуваат во водата, да не консумираат риба од водата и да се погрижат домашните миленици да не ја пијат водата“.

 

 

Засега, USFWS ја припишува бојата слична на Пепто-Бизмол на едноклеточниот организам наречен халобактерии, кој напредува во многу солени води.

Официјални лица за дивиот свет рекоа дека сегашното ниво на соленост на езерцето е повеќе од 70 промили, двојно повеќе од морската вода, што создава поволни услови за бактерии. UH работи на утврдување на точниот вид на халобактерија, а USFWS рече дека ќе ја информира јавноста.

 

Националното засолниште за диви животни езерцето Кеалија е крајбрежно солено мочуриште кое се протега на јужниот централен брег на Мауи. Вообичаено, слатководното езерце зафаќа површина од околу 400 хектари во текот на сезоната на зимските монсуни, што се намалува за околу половина во текот на пролетните и летните месеци.

Кеалија Понд беше назначен за засолниште за диви животни во 1953 година и стана дел од Националниот систем за засолниште за диви животни во 1992 година.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *