Како OpenAI, сопственикот на ChatGPT, се претвори од непрофитна организација, противтежа на Гугл, до максимално профитна компанија контролирана од Мајкрософт

OpenAI, некогаш светилник на надеж за заедницата со отворен код, еволуираше во џин од затворен извор, воден од профит, оставајќи многумина да се сомневаат во неговата доверливост. И покрај оваа трансформација, LunaSec одлично ги користи нивните производи, вклучително и неодамнешното издание на ChatGPT, кое предизвика трка во вооружување со четбот меѓу технолошките гиганти. Сепак, поради отстапувањето на OpenAI од неговата оригинална визија и влијанието на зделките од повеќе милијарди долари, како што е огромната инвестиција на Microsoft, се надеваме дека на крајот ќе преминеме кон алтернатива со отворен код.

Отворениот код е термин кој првично се однесуваше на софтвер со отворен код (OSS). Софтверот со отворен код е код кој е дизајниран да биде јавно достапен — секој може да го види, менува и дистрибуира кодот како што му одговара.

Трансформација на OpenAI

На почетокот, OpenAI беше основана како непрофитна истражувачка организација посветена на унапредување на дигиталната интелигенција во корист на човештвото. Основачките членови, вклучувајќи ги Сем Алтман, Илон Маск и Питер Тиел, ветија дека ќе се фокусираат на позитивното човечко влијание и транспарентност. Истражувачите беа охрабрени да ги споделат своите наоди, кодови и патенти со светот.

Брзо напред до денес, OpenAI се насочи кон модел воден од профит. Критичарите, вклучувајќи го и ко-основачот Маск, тврдат дека компанијата сега е фокусирана на брзината и профитот наместо на позитивното човечко влијание.

Најлошиот кошмар на Илон Маск: затворен извор, корпоративна контрола на OpenAI

 

Маск долго време сметаше дека вештачката интелигенција е „фундаментален егзистенцијален ризик за човечката цивилизација“. Тој помина со години повикувајќи на строга владина регулатива и претпазливост околу истражувањето на вештачката интелигенција и доби одреден интерес од регулаторите. Еден од главните предлози на Маск беше да научи што е можно повеќе за подобро да го разбере проблемот.

Првично кога Маск беше ко-основач на OpenAI, тој ја замисли како непрофитна организација која ќе ги сподели своите истражувања и технологија. Маск изгуби секаква надеж за контрола врз компанијата во 2018 година, во борбата за моќ со другите ко-основачи.

По заминувањето на Маск, OpenAI се повеќе се заплетка со Microsoft и други корпоративни партнери, тргувајќи со транспарентност и отвореност за финансиски ресурси.

 

Прекин на API, проблеми со сигурноста и ненајавени промени

ChatGPT на OpenAI доживеа неколку прекини на API и проблеми со сигурноста, оставајќи ги програмерите и бизнисите на цедило. Понатаму, суптилните промени на моделите зад сцената имаат потенцијал да ги скршат постоечките случаи на употреба без предупредување. Едноставно кажано, програмерите немаат контрола врз огромна и често критична компонента на нивниот сопствен софтвер.

 

Неможност за обука на дополнителни податоци

Неможноста да се обучат дополнителни податоци во ChatGPT ги ограничува програмерите и бизнисите да ја приспособат вештачката интелигенција на нивните специфични потреби. Има илјада компании таму кои би сакале да обучат LLM моќен како ChatGPT на нивните сопствени сетови на податоци.. API-то за дотерување што го нуди OpenAI не е добро прилагодено за дополнителни информации. Тоа значи дека што моделот „знае“ зависи од OpenAI.

Ова ја задушува иновативноста и ја зголемува зависноста од комерцијалната технологија на OpenAI.

Алтернативи: Зрак на надеж

И покрај загриженоста околу OpenAI, постојат алтернативи. Ако сте љубопитни да видите какви се поотворените конкуренти, да ги испробате не е толку тешко како што мислите.

Llama

Моделот Llama на Facebook е достапен за истражувачки цели, но не може да се користи комерцијално. Тој нуди чекор напред, но не е доволен за оние кои сакаат да ја искористат револуцијата LLM од деловни причини. Можете да го испробате LLama на Facebook на вашиот моќен компјутер со вклучување на javascript GUI, иако треба да имате брз интернет, многу простор на дискот и врвна машина.

ChatGLM

Друг некомерцијален LLM, ChatGLM, е уште полесно да се проба. Можете да стартувате ChatGLM бесплатно на Google Colab со само еден клик. Со многу помалку неврони од ChatGPT, помала база на податоци за обука и веројатно помалку напредна технологија, тој е значително краток, барем на англиски јазик.

Трансформацијата на OpenAI од шампион со отворен код во компанија со затворен извор, водена од профит е предупредувачка приказна за индустријата за вештачка интелигенција. Иако компанијата направи значителен напредок во развојот на вештачката интелигенција, нејзината зголемена тајност, недостатокот на транспарентност и ограничените опции за прилагодување ја отуѓија самата заедница на која некогаш имаше за цел да ѝ служи. Иднината на вештачката интелигенција зависи од засегнатите страни, вклучувајќи ги истражувачите, програмерите и бизнисите, кои активно работат на спречување на монополизацијата и обезбедување на транспарентноста, отвореноста и соработката да останат во првите редови на развојот на вештачката интелигенција.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *