Каква раса бил Букефал? 5 интересни факти за најпознатиот коњ на светот, коњот на Александар Македонски

Букефал е можеби најпознатиот коњ во историјата. На крајот на краиштата, токму на него Александар Македонски ги помина сите свои воени походи. Историчарот Плутарх зборувал за тоа како Букефал му се појавил на Александар Македонски.

Коњот го продал трговец од Тесалија за 13 таланти. Цената била астрономска. За споредба, за 1 талант можете да купите 12 високо квалификувани занаетчиски робови, да создадете бизнис и да живеете удобно.

 

 

 

Коњот бил редок, робата беше дадена. Сега е како да продавате луксузен автомобил во една копија. Затоа, трговецот долго време барал купувач. Коњот му го понудил на македонскиот крал Филип II, таткото на Александар Македонски. На кралот му се допаднал коњот, но се засрамил од тврдоглавоста на животното. Неколку негови слуги се обиделе да го смират коњот. Тој веднаш почнал да се врти наоколу и назад, и, како резултат на тоа, ги фрлал сите јавачи.

На 12-годишниот Александар многу му се допаднал коњот и го замолил татко му да го проба. Тој рекол:

„Срамота е да се изгуби такво животно поради лошите јавачи. Само му треба вистинскиот јавач. Можам да го скротам овој коњ“

Александар прво го погалил и смирил коњот, а потоа нагло скокнал врз него. Без да употреби грубост или сила кога коњот сакал да го отфрли. Како резултат на тоа, коњот го препознал Александар и станал негов.

Точната раса на Букефал е непозната. Познато е дека ова бил прекрасен коњ, одгледан во Тесалија (северо-источна Грција). Историчарите веруваат дека, најверојатно, Букефал бил Ахал-Теке со мешавина од крв на… Пиндос. Да, да, така се нарекувала оваа древна тесалиска раса.
Античките Пиндови биле планински коњчиња. Соодветно на тоа, тие биле помали по големина од обичните коњи, но биле многу издржливи.

 

 

 

Коњите Ахал-Теке биле одгледувани на територијата на современ Туркменистан пред околу 5.000 години. Најдобрите грчки коњи биле одгледувани во Тесалија. Овде беа донесени коњи од целиот свет – скитски, персиски, фергански итн.

Букефал имал неверојатна карактеристика – имал…прсти. Факт е дека предците на копитарите некогаш имале прсти. Но, во текот на еволуцијата, тие постепено ги изгубија прстите додека не останало само копитото. Оваа структура му овозможува на животното да има моќно тело и брзо да се движи по кој било терен.

А на Букефал му останал дополнителен прст.

 

 

 

Букефал тргнал во многу походи со Александар. Во Персија мештаните го украле. Александар ветил дека ќе ги заколи сите локални племиња, а тие со страв го вратиле коњот.
Познатиот коњ бил ранет за време на битката на Хидасп со индискиот крал Пор. И тој потоа починал од раните.

Александар тогаш имал 30 години, Букефал бил само една година помлад. Коњите сега живеат во просек од 25 до 30 години. Но, Букефал поминал со Александар низ толку многу походи и битки и доживеал преподобна возраст, според коњски стандарди.

Смртта на Букефал сериозно го погодила Александар. Битката кај Хидасп била последната голема битка во неговата кариера.

Македонските трупи ја поразиле индиската војска, по што кралот Пор, кој бил заробен, станал сојузник и вазал на Александар Македонски. Битката била последната од главните битки во биографијата на Александар. Набргу потоа, тој го прекинал својот победнички десетгодишен поход на Исток и се вратил во Персија, каде што ги преземал внатрешните работи на создадената империја.

  • Васе напиша:

    Вчера читав на интернет дека научниците сеуште не знаат како умрел Александар (имењак) и дека е закопан!
    А, гледам… знаат од која раса е коњо!? Ма немој богати!!! П.С. Согласно сликата, јас мислам дека е од растата Липицанер. Од истата раса од која на времето имавме Коњичка полиција со Реј Бан наочари!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *