Какви тајни крие мистериозната соба пронајдена во пирамидата на Кеопс?

Истражувачи од различни земји, обединети во рамките на проектот „ScanPyramids“ (Скенирање на пирамидите), ги објавија резултатите од скенирањето на Кеопсовата пирамида, или Големата пирамида, како што уште се нарекува.
Големата празнина е името дадено на аномалијата пронајдена над Големата галерија, косиот тунел што води до Кралската комора.

Што е внатре во оваа мистериозна празнина? Се уште нема одговор. И нема да има одговор се додека археолозите не се пробијат во оваа скриена просторија. Засега, може само да се види, но не премногу јасно.

Големата празнина се гледа на една фотографија направена со помош на мионска радиографија, физичка метода која овозможува буквално да се гледа низ ѕидовите.

Скенирањето на мион е всушност слично на скенирањето со Х-зраци. Само наместо рендгенски зраци, објектот е „прикажан преку“ миони – елементарни честички формирани од космичките зраци. Мионите лесно продираат во различни природни материјали и структури. Навлегувајќи во густи материјали и празнини, тие ги „оцртуваат“, растурајќи ги овие структури на различни начини.

Галеријата се протега на 46,6 метри, празнината – околу 30. Додека точната висина на празнината не е позната, но сосема е можно таа да достигне и 8 метри. Како галеријата.

Во тајната соба може да се скриени книги и артефакти спасени од изгубената Атлантида. Може да се складираат дури и некои вонземски предмети наследени од вонземјани, во врска со кои се осомничени старите Египќани. Некои ентузијасти се надеваат дека таканаречената временска капсула е скриена внатре во пирамидата – контејнер со носители на информации оставени од претставници на напредните цивилизации кои живееле на Земјата претходно.

Според повеќе или помалку звучната хипотеза, „Големата празнина“ води до вистинската гробница на Кеопс, каде што тој, всушност, сè уште почива. Авторите на оваа претпоставка веруваат дека одајата на кралот била изградена за да ги пренасочи очите на јавноста таму и дека фараонот е скриен.

Можно е, сепак, да нема ништо мистериозно во откриената празнина. Можно е да се користела за поставување противтегови што се користат за подигнување на тешки гранитни конструкции. Ваквите инженерски решенија им се познати на египтолозите.

Празнината може да биде и еден вид структурен елемент, чија цел е да се намали оптоварувањето на масивните елементи на ѕидањето.

 

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.