Канабисот може да ве направи ГЛУПАВИ ако пушите додека сте тинејџер: Ново истражување врз 12.000 испитаници откри што точно им се случува на младите луѓе што пушат „трева“

Пушењето канабис како тинејџер може да влијае на вашата меморија и вештини за учење – и двата клучни показатели за интелигенција, сугерира една студија. Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего открија дека адолесцентите на возраст од 13 до 14 години кои користеле канабис во изминатата година имаат послаба меморија од оние кои никогаш не користеле дрога.

Студијата користела податоци од студијата за когнитивен развој на адолесцентите Брајан, која следи 12.000 млади низ САД од 9 до 10 години до доцна адолесценција. Истражувачите погледнале подгрупа на учесници на кои им земале примероци од косата кога имале околу 13 до 14 години. И учесниците биле подложени на целосни когнитивни проценки секоја година.

 

 

Истражувачите откриле дека тинејџерите кои користеле канабис имале полоши резултати на тестовите за мерење на меморијата и доживеале пад во разбирањето на зборовите и речениците. За студијата, земени се примероци од коса од испитаници и анализирани за три супстанции во канабисот; THC, THCCOOH и канабидиол (CBD).

Тетрахидроканабинол (THC), главниот психоактивен елемент на растението е и она што предизвикува високо ниво на една личност. Дејствува на канабиноидните рецептори во мозокот и се смета дека го зголемува ризикот од психоза и други ментални болести со нарушување на делови од мозокот одговорни за обработка на информации и однесување.

THCCOOH е супстанца создадена од THC од телото, која останува во телото подолго од THC.

Примероците од косата беа комбинирани со самопријавената употреба на канабис и когнитивните перформанси беа проценети преку неколку неврокогнитивни тестови.
На крајот од четиригодишното истражување, 601 учесник дадоа примерок за коса, од кои 123 од нив користеле марихуана.

Овие учесници беа споредувани со 123 адолесценти кои не пријавиле употреба на канабис или откриле канабиноиди во нивната коса. Учесниците беа усогласени по возраст, пол, раса и етничка припадност и социо-економски статус за да се изолира употребата на канабис како главна разлика.

 

 

Истражувачите откриле дека тинејџерите кои користеле канабис покажале значително послаби перформанси на задачите за мерење на епизодната меморија – способност да се потсетиме на конкретни настани од своето минато – и мали намалувања во разбирањето на зборовите и речениците. Дополнително, повисоките концентрации на THCCOOH во косата беа поврзани со пониски резултати во разбирањето зборови и реченици и задачите за внимание.

Според Националниот институт за злоупотреба на дрога, оштетувањето на меморијата од употребата на марихуана се јавува затоа што THC го менува начинот на кој хипокампусот, област на мозокот одговорна за формирање на меморијата, ги обработува информациите.

Како што луѓето стареат, тие ги губат невроните од хипокампусот, што ја намалува нивната способност да учат нови работи. Изложеноста на THC може да го забрза ова губење на хипокампалните неврони.
Студијата е објавена во списанието „Addictive Behaviors“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *