Католичката црква, наводно, истражува потенцијално чудо што се случило во црква во Конектикат

Чудо се случило во црквата Свети Томас во Томастон, Конектикат, според Хартфорд Курант. Ако чудото биде потврдено од Ватикан, тоа би можело да резултира со светост за основачот на Витезите од Колумбо

Почитуваниот Џозеф Кроули, кој ја предводи парохијата Свети Максимилијан Колбе, која ја вклучува црквата Свети Тома, објави дека наполитанките што се дистрибуирале за време на причестувањето се намножиле внатре во цибориумот.

„Бог се удвои себеси во цибориумот“, рече свештеникот Кроули по причестувањето, повикувајќи се на металните контејнери за складирање што се користат за сместување на наполитанките за причест. „Бог обезбедува и чудно е како Бог го прави тоа. И тоа се случи.”

Како одговор, надбискупијата во Хартфорд започна истрага за да се утврди дали се случило чудо или не во црквата.

Оттогаш, ватиканската Дикастерија за доктрина на верата, група која датира од 1500-тите, има задача да ја промовира и брани католичката вера низ целиот свет, е известена и започнала сопствена истрага.

Чудата се важен дел од процесот на станување светец во рамките на Католичката црква. Размислувањата за светост обично започнуваат пет години по смртта на исклучителен католик.

Мора да се исполнат голем број критериуми, вклучително и „проверени чуда“ – Властите на Ватикан мора да утврдат дека чудата се директен резултат на поединец што му се моли на кандидатот за светец. Тие мора да донесат одлука дека чудото е резултат на посредувањето на мртвиот потенцијален светец меѓу молителот и Бога, предизвикувајќи чудо.

Католичката црква го дефинира чудото како „знак на чудење како што е исцелување или контрола на природата, што може да се припише само на божествената моќ“.

Иако дуплирањето на тенки лебни наполитанки може да изгледа како мала употреба на божествената моќ за оние кои не се запознаени со католичката теологија, Евхаристијата – честопати наречена причест или Господова вечера – е веројатно најсветата и најважна тајна – или ритуал – во верата.

Католиците обично веруваат во идејата за транссупстанцијација, или идејата дека лебот и виното дадени за време на ритуалот буквално стануваат телото и крвта на Исус Христос по осветувањето, наспроти едноставно симболи на неговото присуство.

 

 

Пречесниот Мајкл Мекгивни, основачот на Витезите од Колумбо, ја завршил својата свештеничка кариера во Свети Тома, каде што се случило наводното чудо на причестувањето. Тој е земен предвид да биде прогласен за светец и се бара уште едно потврдено чудо пред да премине на конечното разгледување за светост во Католичката црква.

Надбискупот Леонард Блер објасни дека „она што е објавено дека се случило во нашата парохиска црква во Томастон, на која некогаш бил свештеник блажениот Мајкл Мекгивни, доколку биде потврдено, би претставувало знак или чудо што може да се припише само на божествената моќ. Тоа, исто така, ќе биде извор на благослов од небото за напорите што американските бискупи ги прават за обновување и продлабочување на верата и практиката на нашиот католички народ во однос на оваа голема Тајна“.

„Благословен“ е титулата што им се доделува на кандидатите за светци кои имале „проверени“ чуда што им ги припишува Ватикан.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.