Кина создаде робот хемичар кој научил да генерира кислород на Марс за само 5 часа, нешто за кое на човек би му требале 2000 години

Кина продолжува да го воодушевува светот со своите технолошки достигнувања во истражувањето на вселената. Научниците неодамна создадоа вештачки интелигентен роботски хемичар способен да произведува кислород на Марс.

 

Кинеските научници успешно употребија робот со вештачка интелигенција за да ја истражат површината на Марс. Оваа машина, опремена со роботска рака, испитуваше пет марсовски метеорити, што отвори нови можности во истражувањето на Црвената планета.

Студијата открила супстанции кои можат да го катализираат растворањето на молекулите на водата во водород и кислород. Вештачки интелигентен роботски хемичар ефективно растворил и сортирал материјал од метеорит користејќи раствор од алкална киселина.

Резултатот од истражувањето беше откритието на хемиска молекула способна да ја разбие водата од ледените формации на Марс. Изненадувачки, системот за вештачка интелигенција ја заврши задачата за помалку од пет часа, за што вообичаено на човечки истражувач би му биле потребни две илјади години.

Истражувачите забележаа дека роботот со вештачка интелигенција е способен да ги заврши операциите без човечка интервенција. Ова значајно откритие дава нови изгледи за беспилотни мисии и истражување во вселената.

Роботскиот хемичар, контролиран од вештачка интелигенција, е способен да произведе околу 60 килограми кислород на час за секој квадратен метар материјал од Марс. Според креаторот на системот, д-р Џиангу, таков систем би можел да работи „континуирано многу години“.

Ова е значајно достигнување што ќе овозможи поефикасно истражување на Марс. Роботите со вештачка интелигенција би можеле значително да ги намалат трошоците и сложеноста на идните експедиции со тоа што ќе дозволат кислородот да се произведува директно од ресурсите на планетата. Овој напредок отвора нови можности за идна колонизација на Марс.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *