Кинески научници го создадоа првиот дијамант од божур – симбол на мирот, среќа, бракот и здравјето

Кинеските научници го создадоа првиот 3-каратен дијамант од јаглеродни елементи добиени од црвени божури.

Кинезите ги опишуваат и сметаат божурите како симбол на мирот, на стабилноста и на здравјето и се верува дека овој цвет носи среќа. Друго кинеско верување е дека божурот е цвет што позитивно влијае на хармоничниот брачен живот.

 

Овој уникатен дијамант беше откриен во Луојанг, провинцијата Хенан и дониран на „Националната градина на божури“ во Луојанг од страна на компанијата „Luoyang Time Promise Co.“, специјализирана за вештачки дијаманти.

Кон крајот на минатиот месец, градската градина се согласи да ја снабди компанијата со божури потребни за создавање на дијамантот, вклучително и божур стар речиси 50 години.

„Дијамантот е проценет на 300.000 јуани (околу 45.000 американски долари). Се одгледува од божури користејќи ја нашата технологија за биогена екстракција на јаглерод, подложен на висока температура и притисок“, рече извршниот директор на Luoyang Time Promise Co. Ванг Џинг.

 

Технологијата што се користи за трансформирање на јаглеродните елементи од божури во дијаманти е сложена. Кинеска компанија разви специјален уред кој ги раскинува хемиските врски помеѓу извлечените јаглеродни атоми. Овие елементи потоа се рекомбинираат во дијамантската структура за да формираат вистински дијамант.

Дијамантот божур веќе привлече голем интерес кај колекционерите и златарите. Неговата уникатност и потекло го прават вреден и посакуван предмет.

Создавањето дијамант од божур покажува дека дијамантите можат да се одгледуваат од различни извори на јаглерод, што може да доведе до поодржливи и поприфатливи методи на производство на дијаманти.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *