Кинезите развија мозочен чип со кој мајмуните можат контролираат роботска рака само со својот ум. Тврдат дека ова ќе го подобри животот на лицата со посебни потреби

Кинеските научници тврдат дека дизајнирале мозочен имплант кој му овозможува на мајмунот да контролира роботска рака користејќи го само својот ум. Истражувачите од Универзитетот Нанкаи ја споделија објавата на 5 мај, пофалувајќи ја како изум што ќе го подобри животот на лицата со посебни потреби.

Мозокот-компјутер ги трансформира сигналите на електроенцефалограмот (ЕЕГ) во контролни инструкции на животното. Истражувањето не е рецензирано, а тврдењата – кои не можат да се потврдат независно – се достапни само во изјава на веб-страницата на универзитетот.

„Експериментот го водеше тимот на професорот Дуан Фенг од Универзитетот Нанкаи и заеднички беше завршен со Општата болница на Кинеската народна ослободителна армија и Шангај Ксинвеи медицинска технологија“, се вели во соопштението.

„Овој експеримент е дополнителен резултат добиен врз основа на претходниот интервентен експеримент со животински (овци) интерфејс помеѓу мозокот и компјутерот. Препознавање на ЕЕГ сигнал и други основни технологии“.

Универзитетот сподели слика од тимот кој врши операција на мајмунот додека го прима мозочниот имплант. Мајмунот на седативи лежи на маса каде лекарите гледаат екран на кој се прикажува процедурата.

По операцијата, ЕЕГ сигналите беа успешно собрани и препознаени, со што се реализираше активната контрола на животните на роботската рака.

“Резултатите од експериментот го промовираа унапредувањето на интервентниот интерфејс мозок-компјутер од лабораториско проспективно истражување до клиничка примена и ќе помогнат во промовирањето“, вели професорот Дуан Фенг.

„Индустриската надградба на медицинските претпријатија, преку комбинацијата на медицината и индустријата за да се создаде национален бренд на висококвалитетна медицинска опрема, ќе има широки пазарни перспективи во областа на медицинската рехабилитација на болести на мозокот во иднина“.

Додека истражувачите допрва треба да објават целосна студија, други компании веќе ги тестираа нивните импланти кај луѓе – и обезбедија докази дека тие функционираат.

Inner Cosmos ја објави својата „дигитална пилула“ во јануари која има за цел да ја излечи депресијата и сега е во черепот на првиот човечки пациент. Имплантот испраќа мали електрични импулси до регионот на мозокот погоден од депресија еднаш дневно во тек на 15 минути.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.