Кисели краставици против маслинки: Кој залак навистина е побогат со пробиотици – вистината што не ја знаете!
Киселите краставици и маслинките често ги сметаме за обични, солени задоволства. Но, зад нивниот вкусен вкус се крие борба за титулата на најздрав пробиотички залак! Не се сите еднакво корисни – сè зависи од тоа како се приготвуваат. Откријте што навистина внесувате секојпат кога ги одбирате овие омилени закуски.

Содржина:
- Само ферментираните краставици и маслинки се вистински извор на пробиотици – но повеќето на пазарот не се такви
- Ферментираните кисели краставици имаат пробиотици и малку растителни влакна – ама внимавајте на нивната соленост
- Маслинките содржат пробиотици (ако се ферментирани), плус здрави масти, витамин Е и повеќе растителни влакна од краставиците
- Кои се поодбри за здравјето?
Само ферментираните краставици и маслинки се вистински извор на пробиотици – но повеќето на пазарот не се такви
Пробиотиците се живи микроорганизми кои се создаваат во процесот наречен лакто-ферментација, кога краставиците или маслинките отстојуваат во солена саламура. На тој начин, бактериите како Lacticaseibacillus paracasei (за краставиците), и видови на Lactobacillus (за маслинките) го збогатуваат вашиот цревен систем. Сепак, повеќето купечки, долгорочно чувани („shelf-stable”) краставици и маслинки не се ферментирани, туку пастеризирани или киселени со оцет – па не содржат пробиотици.
Ферментираните кисели краставици имаат пробиотици и малку растителни влакна – ама внимавајте на нивната соленост
Традиционалните ферментирани краставици се добар извор на пробиотици, но голем дел од индустриските производи не се такви. Одберете краставици кои се чуваат во фрижидер и означени дека содржат „живи и активни култури“. Една поголема (135 грама) кисела краставица дава 1,6 грама влакна (5,7% од дневната препорачана количина) – но содржи и повеќе од 1500 милиграми натриум (65% од препорачаното дневно количество).
Маслинките содржат пробиотици (ако се ферментирани), плус здрави масти, витамин Е и повеќе растителни влакна од краставиците
Ферментираните маслинки може да бидат одличен извор на пробиотици (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus), но исто така и вистинска нутритивна ризница: богати се со витамин Е (една шолја покрива 34,3% од дневната потреба), мононезаситени масти кои го штитат срцето, полифеноли и 4,46 грама растителни влакна по 135 грама – трипати повеќе од киселите краставици. Но, оваа порција содржи и 2100 милиграми натриум (91% од дневната препорака).
Кои се поодбри за здравјето?
И ферментираните краставици и маслинки имаат пробиотици, но маслинките се победници по богатство на хранливи материи. Изборот зависи од вашиот вкус, но маслинките носат повеќе здравствени придобивки благодарение на антиоксидансите, здравите масти и поголемото количество влакна. Сепак, двата производи се многу солени, па уживајте во нив во мали количини, а пробиотиците и влакната внесете ги преку разноврсна исхрана. Избирајте производи со ознаки како „природно ферментирани“, „лакто-ферментирани“ или „содржат живи култури“. Избегнувајте пастеризирани, оцетни и оние со натриум-хидроксид, бидејќи останувате без добрите бактерии. За вистински здрава закуска– чувајте ги во фрижидер и јадете ги умерено!

Hey very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I am happy to find numerous useful information here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .
Коментирај анонимно