КЛИК ЗА УМСТВЕН ТРИК! Знаете ли што е ефектот Пареидолија? Откријте и решете ги загатките!

Многу луѓе знаат дека очите се огледало на душата, а лицето е алатка која создава широк спектар на емоции за да ја пренесе оваа или онаа информација без да користи зборови или гестови. Информациите во емотивна форма се многу важни за едно општествено суштество.

Одредени луѓе можат да го препознаат вашето расположение, мисли, желби, емоции, само по изразите на лицето. Со таква внимателна и прониклива вештина може да се постигнат одредени успеси во животот. Но понекогаш гледаме разни лица кои не постојат, тие се илузорни.

 

Ако мислите дека сте единствените, тогаш не. Токму оваа визуелна перцепција има научно име – ефектот Пареидолија. Студиите за невровизуелизација и однесувањето на луѓето покажаа дека перцепцијата на илузорните лица ги дели принципите со перцепцијата на вистинските лица. Сепак, постојат забележителни разлики во визуелното претставување на илузорните и реалните лица. И реакцијата на мозокот на илузорно лице се исцрпува по четвртина од секундата, односно мозокот многу брзо сфаќа дека ова лице не е реално, туку само илузија.

За вас подготвивме смешни илустрации каде што ќе ви треба вашата необична вештина за да најдете лица каде што ги нема. Испробајте се во улога на внимателен детектив и во исто време вежбајте ги вашите визуелни вештини. Ајде да почнеме!

 

1. Најдете 3 илузорни лица на илустрацијата!

Пред да започнете со пребарувањето, неопходно е да го активирате апстрактното размислување, да се вклучите во позитивно расположение. Замислете дека лежите на сено, гледате во небото и замислувате различни форми од облаците.

2. Најдете 3 илузорни лица на сликата!

Ако лесно ги најдовте трите скриени лица на претходната илустрација, тогаш нема да имате никакви проблеми понатаму. Само опуштете се и уживајте со нас!

3. Најдете 3 илузорни лица на сликата!

Многумина кои барем еднаш отишле на риболов знаат колку е забавно и интересно да се седи и да се гледа во водата. Под пеењето на птиците, жуборот на водата, бучавата на ветрот и светлото сонце, најдобро време за „спиење“, извинете за риболов.

4. Најдете 4 илузорни лица на сликата!

Последна задача за денес, која ќе биде малку потешка од претходните. Сепак, за оние кои „страдаат“ од Пареидолија, ова не им претставува проблем! Замислете, фантазирајте и сонувајте со нас!

 

 

Решенијата се на страна 2…

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.