Климатска трагедија во Боливија: Исчезна езерото Поопо, а со него и илјадагодишната култура

Бродот лежи сам на испуканата земја по која некогаш пловел: езерото Поопо, второто по големина во Боливија, исчезна, земајќи со себе илјадагодишен начин на живот.

Урусите се нарекуваат себеси „луѓе на водата“. Мајсторите рибари и ловци на фламинга, живееле на пловечки острови и сплавови од трска со векови додека не се населиле на брегот. Бабата и дедото на Феликс Маурицио се преселиле во Пунака Тинта Марија во 1915 година кога реката Поопо ја поплавила колибата во која живееле.

„Рибите беа големи, малите беа по три килограми“, се сеќава во солзи Маурицио, 82-годишен пензиониран рибар кој џвака листови кока за да го задоволи гладот.

Ел Поопо, соленото езеро покривало површина од 3.500 квадратни километри во своите најубави времиња, во 1986 година, а сега целосно испарило.

Научните студии го припишуваат ова на комбинација од фактори како што се климатските промени и екстракцијата на вода за земјоделство и рударство.

Во последниве години дождот врати тенок слој вода во некои делови од езерото, но тоа е премногу плитко за пливање и во него речиси и да нема риби или птици.

Без езерото, Урусите научиле да работат како ѕидари, рудари и фармери кои одгледувале киноа или други култури за да заработат за живот.

  • Некој/ некоја напиша:

    Ја згрешивте страната на која требаше да го објавите ова.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.