Клучните знаци дека вашиот газда е ПСИХОПАТ – па, дали вашиот менаџер има некоја од овие особини?

Од Миранда Пристли во „Ѓаволот носи прада“ до професорот Калахан во „Легално русокоса“, лошите шефови беа главна карактеристика во блокбастерските хитови низ годините. Но, овие непријатни ликови се бледи во споредба со многу шефови во реалниот свет, според една студија.

 

Научниците од Универзитетот Англиа Раскин велат дека некои менаџери се толку манипулативни што треба да се класифицираат како „корпоративни психопати“. Корпоративните психопати се водени од пари, моќ и контрола – и се подготвени да направат речиси сè за да ги добијат, според истражувачите.

Значи, дали вашиот шеф е корпоративен психопат? Еве ги клучните знаци на кои треба да внимавате.

Претходните студии покажаа дека околу 0,6 до 1,2 отсто од возрасните се дефинирани како психопати. Ова значи дека немаат совест, срам, вина или способност да искусат љубов или да чувствуваат емпатија кон другите луѓе. Сепак, до сега, малку истражувања се фокусираа на психопатите во корпоративните услови. Истражувачите решија да го истражат ова во нивната студија.

Д-р Клајв Боди, главен автор, рече: „Забележани се многу психопати меѓу најјаките бизнисмени. Оваа нова студија има за цел да разбере дали се појавуваат високи корпоративни функционери кои би можеле да бидат психопати на работното место“

 

Тимот се фокусираше на американскиот измамник, Берни Медоф, кој стоеше зад најголемата позната „Понзи шема“ во историјата, откриена во 2008 година, а се сметаше дека вреди неверојатни 64 милијарди долари.

Тие ги испитуваа постапките на Медоф против две претходно утврдени скали на психопатија.

Тие вклучуваат особини на личноста како површен шарм и очигледна интелигенција; недостаток на искреност или вистинитост; склоност кон изневерување; недостаток на каење; да се биде емотивно плиток; недостаток на увид во себе; смиреност; и привидна рационалност.

Анализата сугерира дека Медоф покажал знаци на сите овие особини – и во неговата улога во „Bernard L. Madoff Investment“ Securities и во затвор по неговото апсење.

„Луѓето често се прашуваа дали Берни Медоф е всушност корпоративен психопат, и тој секако доби високи оценки за двете мерки на психопатија користени во оваа студија. Наодите сугерираат дека измамата на Медоф била резултат на неговата личност“, рече д-р Боди.

 

Тимот се надева дека наодите ќе им помогнат на бизнисите да ги идентификуваат корпоративните психопати пред да се искачат на врвот.

„Веројатно ќе има многу луѓе во светот на корпоративните финансии со слични психопатски особини како Берни Медоф. Работата за финансиските корпорации и фирми, доколку сакаат да си дадат најголеми шанси да избегнат криза, се чини дека е да ги идентификуваат пред да дојдат на власт“, додаде д-р Боди.

Д-р Боди ќе ги претстави своите наоди на научниот фестивал во Челмсфорд во понеделник.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *