Кое е мистериозното африканско племе кое ни нивниот народ не го разбира?

За Европејците, сите други народи изгледаат малку поинакви. Што е логично, бидејќи тие се различни. Истото може да се каже во принцип во односот на различни раси едни кон други. Но, оваа етничка група е толку чудна што дури и другите народи на другите континенти ја сметаат за поразлична.
Хотентотите, африканско племе откриено од Холанѓаните за време на колонизацијата во 17 век, имаат изглед кој, ако не е вонземјанински секако не е карактеристичен за Африканците. Како и јазикот, кој повеќе личи на птичјо чврчорење. Или говорот на лице со дефект. На крајот на краиштата, Холанѓаните им го дадоа на домородците името хотентот – „пелтечење”.

 

Кожата на „Hottentots” не е црна, туку жолтеникаво-темна. Кадрава, груба коса со густи прамени. Остро дефинираните јаготки, тесни очи, остра брада и сплескан, карактеристики кои  повеќе потсетуваат на монголоидната раса отколку на африканска.

Народот Хоихоин, како што се нарекувале домородците пред доаѓањето на колонијалистите, го населувале јужниот дел на континентот. Но, во потрага по подобар живот, воинствениот Банту дошол од север, заинтересиран за вишокот на крави на нивните јужни соседи.
Хотентотите се мирољубиви, вредни сточари. Покрај тоа, тие не се разликуваат по сила: висината на просечниот маж не надминува 1,6 метри. А жените се уште пониски. Затоа морале да направат простор.

Специфична фигура

Станува збор за физиката на жените кои имаат зголемено таложење на маснотии во задникот и бутовите.

Во науката, овој феномен се нарекува стеатопигија – односно зголемено таложење на поткожното масно ткиво на задникот и бутовите. За некои народи во Јужна Африка, ова е генетски вродена карактеристика.

Европејците биле толку импресионирани од физиолошката карактеристика што почнале насилно да ги носат домородните жени во големиот свет и да ги покажуваат како изроди во циркусите за пари. Можеби најозлогласената жртва на европската перверзна естетика беше Црната Венера на Саарти Бартман, млада жена која била изложена во Лондон за забава на јавноста поради огромниот задник и изразените гениталии.

 

Ние сме Хотентоти

Поради својата мирољубива природа, луѓето не биле во можност да го одбранат својот идентитет и постепено се споиле со другите племиња, особено со Дамара и Хереро, речиси губејќи го својот неверојатен „птичји“ јазик.

Хотентотите одржуваа комунален систем. Живееле во краали – населби од неколку колиби.

 

Некои истражувачи веруваат дека Хои-Коин се прогенитори на сите други раси. А доказ за тоа се повторените наоди – таканаречената палеолитска Венера, чија старост е приближно 17 илјади години. Фигури издлабени од различни материјали беа пронајдени не само во Африка, туку и во Европа.

 

Имајќи го ова на ум, може да се каже дека во секој од нас има мало парче „Khoi”. Дали е ова добро или лошо, треба да одлучи секој поединечен сопственик на древната човечка ДНК.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *