Кои се „Раелитите“? Чудна секта која верува дека вонземјаните го создале човекот

Во современиот свет, постојат стотици секти, во кои членуваат повеќе од 60 милиони луѓе. Меѓу нив има и опасни, криминални, но има и такви кои се засновани на добрина и универзална љубов. Постојат многу чудни култови, во чие постоење е генерално тешко да се поверува. Едно такво верување се „Раелитите“. Може да се каже дека овие луѓе обожаваат вонземска интелигенција, но ова е сепак премногу површна дефиниција за нив. Ова верување е многу подлабоко и поинтересно отколку што може да изгледа на прв поглед.

Средбата на планината

Како и секој друг култ, „Раелитите“ имаат свој основач. Тоа е Французинот Клод Ворилон, кој себеси се нарекува Раел. Овој човек бил професионален возач на тркачки автомобили и новинар, но на 13 декември 1973 година му се случил инцидент кој му го променил животот. Ворилон бил љубител на планинарење во слободното време и често ги посетувал планините.

Тој ден, тој се искачил на заспаниот вулкан во близина на градот Клермон-Феран, во централна Франција. Во својата книга „Последната порака“, Клод напишал дека видел необичен летечки објект. Отпрвин го помешал со хеликоптер со туристи, но потоа сфатил дека се работи за летечка чинија. НЛО-то испуштил конус со силна светлина, од која се појавил вонземјанинот.

Ворилон имал разговор со гостин од вселената, при што научил важна работа. Вонземјанинот рекол дека дошол од далечна планета, многу слична на Земјата. Неговата цел е да ги набљудува Земјаните, бидејќи „луѓето на Земјата се иднината, а ние сме минато“. Вонземјанинот му рекол на Клод да дојде на ова место следниот ден и да ја земе Библијата со себе.

Ново толкување на Библијата

После првиот ден, Ворилон многу денови потоа се среќавал со вонземјанинот на планината и тој му го објаснувал вистинското значење на библиските приказни. Се испоставило дека светата книга е полна со приказни за тоа како вонземјаните ја посетиле Земјата во минатото и контактирале со луѓето.

Потопот се покажал како резултат на нуклеарна војна, а Ноевата арка била вселенски брод. Нуклеарните напади предизвикале огромно цунами во Светскиот океан, не штедејќи ништо живо. Но, во вселенската арка успеале да сокријат по една клетка од секој копнеен организам. Ова овозможило да се врати животот на речиси мртвата планета.

Другите поглавја гостинот ги прераскажувал уште понеочекувано. На пример, Содома и Гомора биле уништени затоа што во овие градови имало научни центри кои ги воделе луѓето по погрешен пат на развој. По сите овие сознанија Ворилон ја научил главната работа поради што толку денови бил измачуван со теолошките разговори.

Излегува дека вонземјаните ги создале луѓето за еден ден да добијат тајно знаење за универзумот. Но, прво, креаторите треба да се уверат дека човештвото е подготвено да ги прими овие информации. Со ова тајно знаење, Клод Ворилон ја напушти планината и се претвора во „Раел“. Откако ја дознал вистината, човекот почнал активно да проповеда и бројот на неговите ученици почнал драстично да расте.

Како веруваат „Раелитите“?

Веќе рековме дека „Раелитите“ се чудна секта. А нивната главна карактеристика е што не веруваат во ниеден бог. Така е – тие се атеисти. Тие веруваат дека луѓето биле создадени од вонземска цивилизација, која била создадена од друга, а тоа, пак, … Па, разбирате. Таков е бекрајниот круг на времето.

Универзумот, според приврзаниците на оваа вера, е бесконечен, а сите овие бескрајни суштества се кругот на животот. Сите овие раѓања на нови интелигентни суштества се случуваат благодарение на технологијата за клонирање. Вонземјаните ги знаат тајните на ДНК и се способни да дизајнираат различни форми на живот по нивна дискреција. Во исто време, како несовршени суштества, вонземјаните прават грешки. Поради ова, луѓето имаат органи кои не се многу ефикасни, а овие недостатоци се причина за болести.

Сите основачи на постоечките религии, односно Христос, Буда, Мухамед и други, се само пророци испратени од креаторите. Самите Раелити овие творци на генерализиран начин ги нарекуваат – Елохим. Ни ги даваат вистините преку пророците, но ние скоро секогаш погрешно ги разбираме. Ако сè се одвиваше како што се очекуваше, тогаш Земјаните би живееле далеку од она што се сега.

Искуство со клонирање

Раелитите периодично даваат јавни изјави. Во 2002 година, претставниците на компанијата „Clonaid“ му објавија на светот дека успеале да клонираат личност. Директорка на компанијата е Брижит Бојселие, од 1992 година е член на сектата Раелити. Затоа, веднаш стана јасно за што е сето тоа. Како што се очекуваше, фирмата не даде никакви докази за својот успех. Но, изјавата си ја заврши работата – интересот за сектата почна да расте.

После тоа, Раелитите зборуваа повеќе од еднаш за успесите во клонирањето, па дури и објавија неколку книги на оваа тема. Но, бидејќи нивните изјави беа неосновани, тие повеќе не беа сфатени сериозно. Примитивниот маркетинг и отворените лаги силно го погодија угледот на сектата. Сега движењето и самиот Раел категорично негираат каква било поврзаност со компанијата „Clonaid“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.