Кои се земјите- рекордери во златни резерви на ниво на цел свет?

За многу земји, златната резерва била и останува главната резервна актива во случај на сериозни економски проблеми. И покрај постоењето на други инструменти, како што се обврзниците и акциите, државите првенствено претпочитаат да ги формираат своите резерви од злато. Секоја земја има резерви на „соларен метал“. Но, само 7 држави на планетата денес можат да се пофалат дека нивните резерви се повеќе од 1 илјада тони.

 

 

7. Швајцарија- 1040 тони или 5,6% од националните резерви

Спротивно на сите стереотипи, Швајцарија речиси и да нема сопствени резерви на злато, но сепак е меѓу лидерите. До денес, земјата има резерви од 1.040 тони благороден метал, што е за 200 тони повеќе од нејзиниот најблизок конкурент, Јапонија. Вреди да се одбележи дека во изминатите 30 години, златните резерви на алпската земја се намалени за речиси 2,5 пати.

 

6. Кина- 1948 тони или 3,4 % од националните резерви

Ако Швајцарија ги губи златните резерви во последните децении, Небесната империја забрзано ги зголемува. Во 2000 година Кина имаше само 395 тони злато. Во изминатите неколку децении, резервите на земјата активно растат, но во последните 3 години кинеското раководство речиси и не ги зголеми резервите на благородниот метал.

 

5. Русија- 2295 тони или 22,4% од националните резерви

Од Советскиот Сојуз, Русија ги зголемила сопствените резерви на злато за речиси 5,5 пати. Во времето на распадот на СССР, резервите на земјата изнесуваа 581 тон. Не толку одамна, златото од Русија беше под увозни ограничувања. Значи сега нема да се изнесува од државата. Очигледно, во наредните години резервите на Русија уште повеќе ќе се зголемат.

 

4. Франција – 2436 тони или 65,4% од националните резерви

Во последните децении Петтата Република делумно ги загуби сопствените резерви на злато. Така, уште во 1970-тите, земјата имаше повеќе од 3,1 илјади тони благороден метал. Според последните податоци, во позадината на кризата 2021-2022 година, европската земја повторно продолжи со купувањето злато. Точно, додека го купуваат Французите не се премногу активни.

 

3. Италија – 2451 тон или 69,4% од националните резерви

Интересно е што една од далеку најбогатата и ненајперспективна земја на Европската унија денес има една од највисоките резерви на злато во светот. Италија ја зазема третата позиција во генералниот пласман. Во последните децении, Италијанците активно продаваа злато, но во 2022 година, акциите речиси се вратија на рекордните нивоа од 1970-тите.

 

2. Германија – 3359 тони или 75,5% од националните резерви

Второто место во глобалниот пласман го зазема Германија. Вреди да се одбележи дека резервите на благородниот метал во Германија остануваат на постојано високо ниво и речиси не се менуваат со децении. Единствен исклучок беа 1980-тите кога, на позадината на глобалната криза, земјата мораше да продаде дел од своите национални резерви.

 

1. САД – 8133 тони или 78,7% од националните резерви

Соединетите Американски Држави биле и остануваат главен носител на злато во светот. Сепак, сегашната бројка е далеку од рекорд. Во 1970 година во САД биле складирани 9839 тони „соларен метал“. До 1990 година, залихите паднаа на 8146 тони и оттогаш не се фундаментално променети.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.