Кој дел од телото има најмногу бактерии? Девојка ќе направи експеримент сама на себе и ќе открие малку „застрашувачки“ резултати

Девојка ја откри областа на нашето тело што е најмногу заразена со бактерии – и тоа не е онаму каде што би помислиле.

Откако дишела на петриева чинија, Клои Фицпатрик, дизајнерка, открила дека нејзиниот здив има најмногу микроорганизми од петте области што ги тестирала.

Нејзините прсти биле домаќини на многу бактериски колонии, но петриските садови допрени со нејзините прсти, ребра и нозе покажале релативно мала стапка на присутност на бактерии.

 

  

 

Научниците велат дека устата на една личност може да содржи значителен број на бактерии, габи и вируси, што би објаснило зошто здивот на г-ѓа Фицпатрик ја создал најбактериската чинија. Устата е втората најзафатена област во телото, која содржи повеќе од 20 милијарди бактерии, само зад цревата.
Иако може да изгледа одвратно, сосема е нормално да ги имате овие микроорганизми во вашата уста, велат научниците, бидејќи тие помагаат во варењето и му помагаат на имунолошкиот систем да ја научи разликата помеѓу безбедните и опасните бактерии.

Но, без соодветна орална хигиена, тие можат да доведат до лош здив и проблеми со забите. Неуспехот да се четка редовно им овозможува на бактериите да се размножуваат во устата, што доведува до создавање на повеќе соединенија кои можат да предизвикаат лош здив.

 

  

 

За нејзиниот експеримент, г-ѓа Фицпатрик допрела пет места на нејзиното тело во посебни петриеви садови.

Потоа ги оставила садовите на топло место да растат неколку дена пред да ги види резултатите.

Таа го објави видеото на „TikTok“ со натпис: „Толку многу различни колонии!!“

Некои корисници коментираа велејќи дека секој треба да запомни дека „не сите бактерии се лоши!!!“

Меѓутоа, другите гледачи беа помалку резервирани, велејќи дека примерокот за здив е „малку загрижувачки“ и дека треба да направи нешто.

Г-ѓа Фицпатрик вели дека е дизајнерка која користи бактерии во нејзината уметничка работа. За нејзиниот проект „микробиом“ од 2022 година, таа одгледувала бактерии од растенија и делови од нејзиното тело пред да ги зачува во смола што може да се носи како накит.

Таа вели дека ги избрала бактериите поради нивната жолта и црвена боја.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *