Која е уникатната приказна зад „селото со кружни дворови“ во Данска и која била идејата на неговиот ексцентричен архитект?

Љубителите на архитектурата можеби ќе го препознаат името Карл Теодор Мариус Соренсен, а кружните градини на Наерум се еден од најнеговите познати проекти и меѓу најубавите атракции во Данска.

Приградскиот кварт Наерум во Копенхаген, во Данска, е амбиент за една од визуелно најпривлечните распределени градини во светот. Сорен Карл Теодор Мариус Соренсен се смета за еден од најголемите пејзажни архитекти што некогаш живеел, а кружните градини на Наерум се еден од неговите најпознати проекти.

Во 1948 година, 40 кружни градини, секоја со димензии приближно 25 × 15 м, биле поставени на тревник, помеѓу јавните станови од едната страна и повеќе традиционалните распределби од другата страна. Сопствениците можеле слободно да ги поставуваат своите куќички, да ги избираат околните живи огради и да ја постават внатрешноста на нивните парцели, но Соренсен дал некои насоки, нагласувајќи дека тие биле наменети како водич, а не како правила. Седумдесет подоцна, а кржните градини на Наерум сè уште се една од најубавите атракции во данската престолнина.

 

 

 

Градините на Наерум се поставени во 1948 година. Иако градините за одгледување овошје и зеленчук, се наоѓаат во земјите низ целиот свет (види 1944), Данска се гордее со датирањето на феноменот во нејзините граници од средината на -1600-ти, кога мали градини биле засадени надвор од ѕидините на тврдината на Фредериција.

 

 

 

Првично, Соренсен го замислил проектот за уредување како редовна решетка од овали распослани низ тревникот, но тоа на крајот отстапило место за полабаво распоредување на парцелите и подинамичен изглед.

И покрај слободата на дизајнот што секој сопственик на градинарска парцела ја уживал со текот на годините, кружните градини отсекогаш задржувале одредена конзистентност во некои погледи, како што е претпочитањето на исечените пред неотсечените живи огради, што помогнало да се одржи шармот на населбата.

Недостатокот на патен пристап до секоја парцела можеби на прв поглед изгледа како маана, но тоа е по дизајн. Данскиот архитект на пејзажи сакал да ги охрабри сопствениците да пешачат повеќе, да навлегуваат малку на свеж воздух пред да влезат во нивните автомобили, како и да се поздрават, а можеби и повеќе да се дружат со своите соседи. Одењето меѓу кружните градини им помогнало токму во тоа.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.