Која е вистинската причина зошто вашата мачка ви мјаука баш така – дали сака храна или само галење?

Ова е приказна која датира илјадници години наназад.

Првично, мачките биле осамени суштества. Ова значи дека тие претпочитале да живеат и да ловат сами, наместо во групи. Поголемиот дел од нивното социјално однесување било ограничено на интеракции мајка-маче. Надвор од оваа врска, мачките ретко мјаукаат една на друга. Меѓутоа, како што мачките почнале да живеат заедно со луѓето, овие вокализации добиле нови значења. На многу начини, кога мачка ни мјаука, тоа е како да нè гледаат како нивни старатели.

Веројатно, мачките првпат се сретнале со луѓето пред околу 10.000 години, кога луѓето почнале да основаат постојани населби. Овие населби привлекувале глодари, кои пак привлекувале мачки кои бараат плен. Помалку плашливите и поприлагодливи мачки напредувале, добивајќи корист од постојаното снабдување со храна. Со текот на времето, овие мачки развиле поблиски врски со луѓето.

 

 

 

За разлика од кучињата, кои луѓето ги одгледувале за специфични особини, мачките во суштина се припитомениле. Оние кои можеле да толерираат и да комуницираат со луѓето имале предност за преживување, што довело до популација добро прилагодена да живее заедно со луѓето.

За да го разбереме овој процес, можеме да ги погледнеме експериментите со руските фармери со лисиците. Почнувајќи од 1950-тите, советскиот научник Дмитриј Бељаев и неговиот тим селективно одгледувале сребрени лисици, парејќи ги оние кои биле помалку страшни и агресивни кон луѓето.

Со текот на генерациите, овие лисици станале попослушни и пријателски расположени, развивајќи физички особини слични на припитомени кучиња, како што се флопирани уши и кадрави опашки. Нивните вокализации исто така се смениле, преминувајќи од агресивни „зарипнувања“ и „рчења“ на попријателски звуци. Овие експерименти покажаа дека селективното одгледување за скротливост може да доведе до низа промени во однесувањето и физичките животни кај животните.

 

 

Вокалните адаптации на мачките

Како и сребрените лисици, мачките ги адаптирале своите вокализации, иако во многу подолг временски период. Мачките ги променија своите вокализации за да ја искористат оваа чувствителност. Студијата од 2009 година на истражувачот на однесувањето на животните Карен МекКомб и нејзиниот тим дава докази за оваа адаптација. Учесниците во студијата слушаа два типа на грчење. Едниот тип бил снимен кога мачките барале храна (побавно), а друг е снимен кога не барале.

Акустичната анализа открила компонента со висок тон, што личи на плач. Овој скриен плач допира до нашата вродена чувствителност на звуци на вознемиреност, што го прави речиси невозможно да го игнорираме. Но, не само мачките ги приспособиле своите вокализации: ние исто така. Кога разговараме со бебиња, користиме полигав говор, попознато како „baby talk“, што се карактеризира со повисок тон, претерани тонови и поедноставен јазик. Оваа форма на говор им помага на доенчињата, играјќи улога во нивниот јазичен развој.

Овој стил на комуникација го проширивме и на нашите интеракции со домашни миленици, познат како говор насочен од миленичиња. Неодамнешните истражувања сугерираат дека мачките реагираат на оваа форма на комуникација.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *