Колку е веројатен крајот на светот? Научник зборува за потенцијалните закани, а една од нив може да се случи во 2029

Научникот Николај Лапин, декан на Факултетот за физика и технологија на Универзитетот Минин, ги сподели своите научни сознанија за веројатноста за крајот на светот во интервју за проектот Scientific Foresight. За време на интервјуто, Лапин разговараше за неколку потенцијални закани кои можат да доведат до глобално исчезнување на луѓето.

Истражувачот забележа дека историски имало пет различни истребувања на Земјата, од кои последното се случило пред 250 милиони години, кога умрела 95% од целата фауна. Сепак, според Лапин, денешните закани се посложени и поразновидни.

Една од потенцијалните закани е експлозија на супернова, која е придружена со колосално ослободување на енергија и ударен бран што се шири во сите правци. Лапин ја истакна важноста на атмосферата на Земјата, која нè штити од разни опасности, вклучително и текови на наелектризирани честички. Меѓутоа, кога е изложена на проток на енергија, атмосферата почнува да се загрева што може да доведе до брзо испарување на течноста и сушење од планетата.

Следната потенцијална закана се нуклеарните трансформации предизвикани од експлозија на супернова. Иако таквите објекти моментално не се забележани во близина на нашето Сонце, Лапин ја препознава оваа верзија како неверојатна.

Друга закана за која зборува научникот е поврзана со промените на Сонцето. Во блиска иднина, Сонцето ќе се приближи до максималната активност, што може да повлече сериозни последици за нашата технологија и климата на Земјата. Да се ​​потсетиме дека во минатото сончевиот одблесок дури доведе до прекин на возниот сообраќај во регионот Нижни Новгород.

И конечно, последната закана за која зборуваше научникот може да биде падот на голем астероид на Земјата. Астероидот Апофис, кој ќе помине меѓу Земјата и Месечината во 2029 година, претставува потенцијална закана. Ако падне, последиците можат да бидат катастрофални.

Научникот нагласи дека многу од овие закани се малку веројатни, а модерната наука работи на следење и намалување на ризиците. И покрај сите потенцијални закани, човештвото продолжува да ја истражува вселената и да развива мерки на претпазливост за да го обезбеди својот опстанок во иднина.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *