Колку сте брзи? Проверете ја состојбата на вашиот мозок со овие два теста

Постојат многу тестови за да се провери како функционира нашиот мозок, особено кога станува збор за меморијата. Некои тестови се како загатки или прашања на хартија, како што е испитот за мини-ментална состојба (MMSE) или когнитивното оценување во Монтреал (МСУ). Тие даваат брз поглед на тоа колку добро работи нечиј мозок. Би сакале да предложиме 2 теста кои можат да ја проверат вашата мозочна активност, вклучувајќи го и вниманието.

Најдете го крокодилот, срцето, солта, чеканот, книгата, парчето торта, чадорот, печурката и свеќата.

Да се ​​направи мозочен тест е како проверка на здравјето на вашиот мозок, како проверка на вашите вештини за размислување и меморија. Тоа е важно затоа што им помага на лекарите да разберат како работи вашиот мозок и да ги фатат сите потенцијални проблеми рано. Исто како што редовно ги прегледуваме нашите тела, тестовите на мозокот можат да забележат работи како проблеми со меморијата или други грижи. Тие се многу корисни во откривањето на најдобрите начини да помогнат ако нешто се случува.

Не се работи само за проблеми – тестовите на мозокот исто така можат да покажат во што е одличен вашиот мозок! Значи, тоа е исто како да му давате на вашиот мозок малку пакет за нега за да се уверите дека е во врвна форма и подготвен за се што ќе дојде на патот.

Ако сте подготвени да го проверите вашиот мозок уште еднаш, еве уште еден тест.

Најдете ги бананите, раката, печурките и рибата.

Ако некогаш се најдете дека се борите со концентрацијата или се чувствувате како да ви се губи вниманието, сосема е во ред да се обратите до лекар. Тие се таму за да помогнат и да разберат што може да се случува. Понекогаш, овие работи можат да бидат привремени или поврзани со стрес, но важно е да не ги игнорирате.

Разговорот со лекар може да ја расветли ситуацијата, а тој може да го открие најдобриот начин да ве поддржи. Исто како и како одиме на лекар за кашлица или треска, грижата за нашата ментална благосостојба е исто толку важна. Затоа, не двоумете се – ако се чувствувате непријатно, известете го вашиот лекар и заедно можете да работите на изнаоѓање на вистинското решение кое ќе ви помогне да се вратите на најдоброто чувство.

Дали ви беше тешко? Колку минути ви беа потребни за да се најде сè?

А доколку сакате да ги знаете одговорите..

Решенијата се на страна 2.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *