Колку време е потребно животните да носат бебе? Овие бројки докажуваат колку природата е полна со изненадувања

За да носи бебе, на жената ѝ требаат во просек 40 недели. Овој период изгледа прилично долг, но во ова време идната мајка успева да се навикне на идејата за изгледот на бебето и да се подготви за неговото раѓање. На крајот на краиштата, ако нашата бременост траеше 65 дена, како мачка, ќе беше многу потешко психолошки да прифатиме такви важни промени во животот. Но, малкумина би сакале да бидат во позиција повеќе од една година, како камила.

Решивме да прашаме колку трае бременоста кај некои животни и бројките се изненадувачки

1. Стаорец – 22 дена

 

2. Верверица – 35 дена

 

3. Мачка – 65 дена

 

4. Меркат – 65 дена

 

5. Хиена – 71 ден

 

6. Леопард – 93 дена

 

7. Лавица – 108 дена

 

8. Змија – 135 дена

 

9. Коза – 150 дена

 

10. Белоопашест елен – 201 ден

 

11. Вампирски лилјак – 209 дена

 

12. Хималајска мечка – 220 дена

 

13. Бегемот – 237 дена

 

14. Горила – 257 дена

 

15. Крава – 283 дена

 

16. Зебра – 375 дена

 

17. Бактриска камила – 390 дена

 

18. Носорог – 467 дена

 

19. Орка – 532 дена

  • STOJCE напиша:

    br 5 ne e Hiena (na slikata) tuku Africko divo kuce i pod br 13 e Nilski konj

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.