Компанијата на Илон Маск, Neuralink, доби одобрение за клинички испитувања и имплантација на човечки чипови

Neuralink, основана од милијардерот Илон Маск, доби дозвола да спроведе клинички испитувања и да имплантира чипови кај луѓе. Ова го објавија на нивниот официјален Твитер профил.

„Задоволство ни е да објавиме дека FDA (Управата за храна и лекови) ни даде одобрение да го започнеме првото клиничко испитување на луѓе“, се вели во соопштението на компанијата.

 

За Neuralink ова е огромен чекор напред, за кој велат дека ќе им помогне на многу луѓе во иднина благодарение на развиената технологија. Веќе во декември 2022 година, Илон Маск предложи дека првиот чип Neuralink би можел да биде вграден кај некоја личност за само шест месеци.

Во август 2022 година, претприемачот напиша статија за кинеското списание China Cyberspace, во која зборуваше за потенцијалот на стартапот Neuralink и како чипирањето може да им помогне на луѓето да создадат подобра иднина. Меѓутоа, подоцна Маск, разочаран од Neuralink, му пристапил на развивачот на Synchron, нудејќи му да инвестира во нивната компанија. Додека Neuralink чекаше одобрение за спроведување на испитувања, Synchron веќе успешно ги спроведе првите човечки експерименти.

Чипот Neuralink има потенцијал да биде голем напредок во областа на медицината, овозможувајќи иден третман на различни невролошки болести и помагање на лицата со посебни потреби. Сепак, и покрај потенцијалните придобивки и иновативноста на оваа технологија, постојат и загрижености за нејзините етички и безбедносни аспекти. Критичарите укажуваат на ризикот од злоупотреба и повреда на приватноста, како и можноста за нови форми на контрола и манипулации.

Самата компанија Neuralink уверува дека сите извршени тестови и имплантација ќе бидат строго контролирани и ќе бидат во согласност со медицинските стандарди и безбедносните протоколи. Тие нагласуваат дека основна цел им е да им помогнат на лицата со невролошки нарушувања и да го подобрат квалитетот на животот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *