Конечно е откриена најголемата мистерија на Јадранското Море! Што значат совршените прстени на дното на морето и која е причината за нивното појавување?

Научниците ја открија тајната на еден од најмистериозните феномени на океаните и морињата. Станува збор за 28 перфектно обликувани кругови кои се појавија на дното на Јадранското Море на брегот на Хрватска.

 

 

Дијаметарот на секој круг е околу 50 метри, сите тие се наоѓаат на еднакво растојание едни од други и од брегот. Данските научници успеаја да го објаснат овој феномен, а решението ја воодушеви научната заедница.

Какви се овие кругови? Дали се опасни?
На објавената снимка се гледа хрватскиот остров Дуги Оток. Недалеку од брегот, под водата на Јадранското Море, се кријат совршени прстени со ист дијаметар.

Невообичаени кругови беа откриени случајно од локалните екологисти. Откако го испитаа откритието поблиску, научниците беа воодушевени.
Мистериозните подводни прстени ги заинтригираа истражувачите. Голем број научници веднаш изнесоа верзија за вештачкото потекло на круговите. Наводно, вакви траги на морското дно може да се појават поради ловокрадците кои ловеле риба со динамит.
Имаше и други верзии. Некои научници тврдеа дека подводните прстени настанале како резултат на истражување на нафта. Други го поврзуваа појавувањето на круговите со некои тајни воени експерименти. Но, ниту една од овие хипотези не беше потврдена. Значи, од каде потекнуваат совршено изедначените кругови на дното на Јадранското Море?

 

Слични мистериозни прстени беа откриени на брегот на еден од јапонските острови во 1995 година. Проучувајќи го морското дно, нуркачите видоа совршено изедначен круг со дијаметар од околу два метри. Во центарот лежеше чист и мек песок. Во текот на следните неколку години, таквите прстени наидоа на други нуркачи на длабочина од десет до триесет метри. Долго време, потеклото на подводните кругови во Јапонското Море остана мистерија.

Во 2011 година нуркачите успеаја да го фатат авторот на мистериозните фигури. Се испостави дека е мала риба од семејството пуферфи.
Но, такви риби не се наоѓаат на брегот на хрватскиот остров Дуги Оток. Затоа, според научниците, круговите во Јадранското Море имаат сосема поинакво потекло.

 

 

Мистериозните подводни прстени, видени на брегот на Хрватска, заинтересираа многу научници од различни земји. Обидувајќи се да најдат поим, истражувачите наидоа на статија за слични патеки лоцирани во близина на данскиот остров Мон. Невообичаени кругови со пречник од околу 15 метри биле случајно откриени од туристи во 2008 година. Тогаш веста за мистериозните подводни фигури се појави на страниците на многу европски публикации.

 

Но, сите овие верзии не ја издржаа лупата на научниците. Тајната на појавата на кругови под вода е откриена дури во 2014 година. Данските биолози внимателно ги проучувале трагите пронајдени на морското дно и дошле до сензационален заклучок. Се испостави дека се појавиле совршено изедначени прстени благодарение на … тревата- јагула. Тоа е повеќегодишна билка која расте во плитка вода.
Слично на тоа, се појавиле и круговите пронајдени на брегот на Хрватска. Само таму во создавањето на прстените се вклучил и друг вид на трева – таканаречената океанска позидонија. Според биолозите, за растенијата, таквите кругови служат како еден вид одбранбена структура.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.