Крокодилите имаат пумпа која им ја менува гравитацијата и уште 9 факти кои докажуваат дека има нешто неземно за секое животно

Многу малку од нас продолжуваат да читаат книги по биологија по завршувањето на училиштето, па затоа документарните филмови се одлична алтернатива. И покрај тоа што тие ја опишуваат природата на фасцинантен начин, ние ви нудиме можност да дознаете некои факти за светот што веројатно никогаш не сте ги слушнале досега.

Никогаш не се заморуваме да дознаваме нови работи што ја менуваат нашата перцепција за светот.

1. Женките мрзливци стануваат 200% поактивни за време на сезоната на парење. Тие испуштаат звуци како повици на птици или пискави свирежи за да привлечат мажјаци.

2. Армадилосите поминуваат по потоци или реки, одејќи по дното. Тие можат да го задржат здивот до 6 минути. Со голтање воздух, животното може да ја регулира и својата пловност.

3. Змиите спијат со отворени очи. Тие немаат очни капаци – наместо тоа, имаат проѕирни лушпи. Можете да ги забележите кога ја менуваат кожата.

4. Некои штркови и мршојадци мочаат на нивните нозе за да ги изладат.

5. Крокодилите имаат пумпа за црниот дроб која, заедно со дијафрагмата, може да го смени центарот на гравитација за да ја прилагоди пловноста.

6. Отровот на внатрешниот тајпан е најтоксичен меѓу сите други змии. Тој е 50 пати помоќен од оној на индиската кобра.

7. Феромонот што ги тера пчелите да напаѓаат се наоѓа и во бананите. Затоа, не јадете банани или било што со вкус на банана кога сте во близина на пчели, или може да ве искасаат.

8. Сите пајаци во светот јадат некаде од 400 до 800 милиони тони плен годишно. Тоа е околу двојно повеќе од вкупната тежина на сите возрасни луѓе во светот.

9. Женките вилински коњчиња се прават дека се мртви за да избегаат од мажјаците кои ги следат.

10. Зајаците се единствените цицачи кои немаат „влошки“ за шепите, туку имаат дебел слој крзно.

  • Anonim напиша:

    Pads ne se “vloshki” tuku pernicinja na Makedonski..

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.