Куќи секојдневно паѓаат во морето! Некогаш просперитетно место денес се соочува со голема природна непогода и се претвора во „град на духови“

Некогаш беше просперитетна крајбрежна дестинација популарна кај британските семејства за одмор. Но, Скипси во Источен Јоркшир сега е град на духови со напуштени куќи и колиби предодредени да паднат во морето.
Куќите се изложени на „непосредна опасност“ да се разбијат во бранови поради брзата ерозија на брегот на Северното Море.

Редици од куќи се нишаат на карпите кои се распаѓаат, а жителите ги одбројуваат деновите додека нивните имоти неизбежно ќе бидат подложни на опаѓање.

На друго место во малото село, трошни градби стојат недопрени и таблите ги предупредуваат посетителите да се држат настрана. Едно особено застрашувачко известување гласи: „Опасност. Не продолжувај“.

Пред неколку години, луѓето се чинеше дека секој месец го поминуваат среќно овде, уживајќи во глетките, удобностите и семејната атмосфера. Но, во 2022 година се најде на удар на критиките поради својот „уморен“ изглед и наводната наезда на стаорци. Населението на Скипси беше само 678 во 2021 година, а повеќето беа на возраст од 60.

Милиони долари се инвестираат за спас на малата крајбрежна заедница, но тоа можеби не е доволно.

Одделот за животна средина, храна и рурални прашања (Дефра) соопшти дека поделбата од 43 милиони долари помеѓу Советот на Ист Рајдинг на Јоркшир и окружниот совет во Северен Норфолк ќе им помогне на локалното население „да се подготват и планираат“ за најлошото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.