Лажна пропаганда во науката за климатските промени: Реномираниот научник Патрик Т. Браун вели дека морал да ПРИКРИЕ факти од научната студија за да му ја објават познати списанија

Научник за климатски промени тврди дека водечките светски академски списанија отфрлаат трудови кои не „поддржуваат одредени наративи“ за ова прашање и наместо тоа се залагаат за „искривени“ истражувања кои ги навестуваат опасностите наместо решенијата.

 

 

 

Патрик Т. Браун, предавач на Универзитетот Џон Хопкинс и доктор на науки за земјата и климата, вели дека уредниците на „Nature and Science“ – едно  од најпрестижните научни списанија – избираат „климатски трудови кои поддржуваат одредени однапред одобрени наративи“.

Во една статија за „The Free Press“, Браун го спореди пристапот со начинот на кој „печатот толку интензивно се фокусира на климатските промени како основна причина“ за шумските пожари, вклучително и неодамнешните разорни пожари во Хаваи. Тој го посочи истражувањето кое вели дека 80 отсто од шумските пожари ги палат луѓето.
Браун го даде примерот на трудот што неодамна го напиша со наслов „Затоплувањето на климата го зголемува екстремниот дневен ризик од раст на шумските пожари во Калифорнија “. Браун вели дека трудот, објавен во „Nature“ минатата недела, „се фокусира исклучиво на тоа како климатските промени влијаеле на екстремното однесување на шумските пожари“ и ги игнорирал другите клучни фактори.

 

 

Браун ги изложи своите тврдења во написот со наслов „Ја оставив целосната вистина за да го објавам мојот документ за климатските промени. Само што се што објавив во „Nature“ не им се допадна на уредниците. Науката не треба да работи така“, вели тој на почетокот на статијата.
„Знаев дека не треба да се обидувам да ги квантифицирам клучните аспекти освен климатските промени во моето истражување, бидејќи тоа ќе ја разводни приказната што сакаат да ја раскажат престижните списанија како „Nature“ и нејзиниот ривал, Science“, напиша тој за неговата неодамна објавена работа.

„Ова е важно бидејќи е критично важно научниците да бидат објавени во списанија од висок профил; на многу начини, тие се вратари за успех во кариерата во академската средина. И уредниците на овие списанија многу јасно ставија до знаење – и со она што го објавуваат и со она што го отфрлаат, дека сакаат весници што поддржуваат одредени однапред одобрени наративи – дури и кога тие наративи доаѓаат на сметка на поширокото знаење за општеството.

 

 

Портпаролот на „Nature“ вели дека „сите доставени ракописи се разгледуваат независно врз основа на квалитетот и навременоста на нивната наука“.

„Нашите уредници донесуваат одлуки само врз основа на тоа дали истражувањето ги исполнува нашите критериуми за објавување – оригинално научно истражување (каде заклучоците се доволно поткрепени со достапните докази), од извонредна научна важност, што доаѓа до заклучок од интерес за мултидисциплинарната читателска публика“, се вели во изјавата.

„Намерното испуштање на факти и резултати кои се релевантни за главните заклучоци на трудот не се смета за најдобра практика во однос на прифатените принципи за интегритет на истражувањето“, додаде портпаролот.

Браун ја отвори својата мисија со линкови до сториите на „AP“, „PBS NewsHour“, „The New York Times“ и „Bloomberg“ за кои рече дека оставаат впечаток дека глобалните шумски пожари се „главно резултат на климатските промени“.

Тој вели дека „климатските промени се важен фактор“, но „не се блиску до единствениот фактор што го заслужува нашиот единствен фокус“.

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

  • Васе напиша:

    Пази богати! Прво ги објавил трудовите (тука фатил некој денар, читај долар), па потоа се жали дека не му го објавиле целиот текст, туку му правеле цензура! Што не ги врати парите и да не го тупи (моливот).

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *