Личи на зрно песок, но напротив има исклучително напредни перформанси: Запознајте ја најмалата камера на светот „OVM6948“

Со димензии од само 0,65 x 0,65 мм и висина од 1.158мм, оваа камера е изненадувачки компактна. Се базира на малиот сензор „OVM6948“, кој е наведен во Гинисовата книга на рекорди како најмалиот комерцијално достапен сензор за слика во светот.

Главната карактеристика на „OVM6948 CameraCubeChip“ е неговата разновидност. Камерата може да се монтира на различни медицински инструменти, вклучувајќи водилки за еднократна употреба, ендоскопи и катетри, кои се мали со дијаметар од 1,0 мм. Тоа значи дека станува незаменливо средство за невролошки, офталмолошки, ОРЛ, срцеви, спинални, уролошки, гинеколошки и артроскопски процедури.

 

 

 

Но, неговата мала големина не ја спречува оваа камера да постигне висока резолуција од 200 x 200 пиксели со задно осветлување. Ова овозможува да се добијат висококвалитетни слики во најчувствителните области на човечкото тело. Тоа е, исто така, единствената камера во светот со задно осветлување, која обезбедува супериорни перформанси при слаба осветленост и помага да се намали LED топлината.

Според официјалната веб-страница на „Omnivision“, поради малата потрошувачка на енергија на камерата, помалку топлина се генерира на дисталниот крај на ендоскопот. Ова ја зголемува удобноста на пациентот и овозможува подолги процедури.

Најмалата камера на светот има и широко видно поле од 120 степени и продолжен опсег на фокусирање од 3 мм до 30 мм. Таа е способна да снима видео до 30 фрејмови во секунда, а неговиот аналоген излез ви овозможува да пренесувате слики на растојание од повеќе од 4 метри со минимален шум.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *