Личниот готвач на Крис Хемсворт ги откри 10-те тајни за исхраната на актерот како и производите што секој треба да го има во својата кујна
Шпанскиот готвач Серхи Перера во голем дел е заслужен за јакото тело и изглед на Крис Хемстворт. Серхио Перера долги години се грижи за исхраната на А-листерот, помагајќи му да се здебели или да се ослабе во зависност од улогата со која треба да се справи.

Готвачот обучен од Мишелин, со страст за готвење со свежи производи, од фарма до трпеза, рече дека му дава приоритет на месото во текот на денот кога Крис се обидува да се најаде убаво, а потоа и на полесни опции како свежа морска храна навечер пред спиење бидејќи полесно се вари.

„Толку е забавно да се работи со него бидејќи работи напорно. Секогаш кога треба да се здебели, доста му го зголемуваме внесот на протеини. На пример, тој може да има 200 грама стек на скара со неколку пржени јајца со екстра девствено маслиново масло и неколку парчиња палео леб. Час и половина подоцна, ќе го продолжиме ова со зелено смути кое се состои од протеински прав од растително потекло, спирулина, свеж кељ, нане, замрзнато манго, маслиново масло и морска сол“.

Серхио рече дека сопругата на Крис, Елса Патаки, исто така е посветена на нејзиното целокупно здравје.
„Елса е токму како Крис, таа е многу посветена на своето здравје и кондиција. Во однос на храната, Елса е Шпанка, па затоа е голем поборник за медитеранската кујна. Таа јаде урамнотежена исхрана, а клучот е секогаш да користи добро маслиново масло, свежи производи и протеини“.

Серхио, исто така, религиозно се погрижува Крис секое утро на празен стомак да има топла вода со лимон со лажица јаболков оцет, бидејќи му помага на неговото тело да остане алкално за подобра апсорпција на хранливи материи.
Исхраната на Крис Хемсворт и тајните на телото
1. Јадете добар појадок: Првото нешто што Серхио рече дека Крис секогаш го прави е да се погрижи да има добар појадок, кој содржи протеини, сложени јаглени хидрати, зеленчук и масти. Често, Крис го започнува денот со печен стек, палео леб и пржени јајца, пред да се напие смути час и половина подоцна.
2. Префрлете се на здрави јаглехидрати: Серхио рече дека Крис ќе јаде само одредени јаглехидрати за да ја задржи желбата за ужина. Овие обично вклучуваат сложени зрна како ориз, јачмен, киноа, просо или леќата.
3. Вклучете масти: Актерот, исто така, вградува многу добри масти во неговата исхрана, вклучувајќи екстра девствено маслиново масло и авокадо, кои помагаат за обновување на мускулите кога правите интензивни тренинзи.
4. Останете сити: Серхио рече дека е лесно да се чувствувате гладни често кога тренирате многу, па затоа често му препорачува на Крис да има оброк „помеѓу“, околу 17.30 часот за да го спречи да јаде нездрави грицки. Ова може да биде нешто како бистра супа наполнета со зеленчук и некои протеини или оризови колачи со вегемит, туна и домати.
5. Скара за добро варење: Тој рече дека месото и зеленчукот треба да го печете на скара или пареа каде што е можно за да ги одржувате вашите „чисти калории“.
6. Правете 10 минути ледени бањи секоја недела: Серхио е голем поборник за бањи со мраз и изјави дека му препорачува на Крис да ги прави два до пет дена во неделата по три минути бидејќи го зајакнуваат срцето, имунолошкиот систем, обновувањето на мускулите и зголемувањето драстично метаболизмот.
7. Вежбајте на празен стомак: Тој сака Крис да вежба на празен стомак, а потоа веднаш да го следи со протеинско смути.
8. Пијте топла вода со лимон со една лажица јаболков оцет прво нешто: Ова му помага на телото да остане алкално за подобра апсорпција на хранливи материи. Потоа, следете го ова со најмалку два литра филтрирана вода дневно.
9. Правете нешто физичко: Погрижете се да правите нешто физичко секој ден најмалку 20 минути. Движете го телото и истегнете се.
10. Додаток: Додаток со добар мулти-витамин кој вклучува витамин Ц, витамини од групата Б, цинк, магнезиум и некоја форма на додаток во зелен прав.

Серхио ги сподели и своите врвни совети за домашните готвачи и исто така посочи без што не смееме да останеме во нашата кујна.
„Немањето соодветни тави за вистинската работа е една од најголемите грешки што ги прават домашните готвачи. Секогаш имајте една или две нелепливи мали или средни тави само за омлети или јајца. Користете големи тави за пржење за протеини, мали и големи тенџериња за ориз и супи“.
Тој рече дека треба секогаш да ги имаме основните производи што се потребни за готвење оброци како што се маслиново масло, јаболков и црвен вински оцет и морска сол.
„Користете цитрус од секаков вид и повеќе свежи билки и зачини наместо сушени билки“ – рече тој.
Конечно, тој го сподели своето тајно оружје за готвење – нектар од агаве.
„Одличен е за додавање сладост на секое јадење и има многу неутрален вкус. Исто така е многу здрав и низок гликемичен што не го зголемува нивото на шеќер во крвта како сирупите“.

екстра девствено маслиново масло ….. hahahahaha
gospodi boze…c c c c c
Коментирај анонимно