Листа на најмоќните пасоши на светот: Јапонија на првото место, Германија на трето, а Бугарија далеку пред нас во однос на моќноста на пасошот. На која позиција е Македонија и останатите балкански земји?

Пасошите постојат многу долго време. Тие се спомнати во Библијата уште во 450 година пр.н.е. По Првата светска војна, визите станаа потребни како патни документи.
Чарлс III е единствениот поединец на кој не му треба пасош кога патува на меѓународно ниво.
Сината е најпопуларна боја на пасошите во 83 земји, по што следат црвената (67), зелената (42) и црната (7).
Ако вашиот пасош истече во рок од 3 или 6 месеци, можете да патувате само во неколку странски земји.
Милиони луѓе немаат земја што можат да ја наречат дом и се без пасоши.

 

 

 

Што значи моќен пасош?

Најмоќниот пасош е оној кој обезбедува безвизен пристап по пристигнување до поголем број земји во светот. На пример, со безвизен пристап до 193 дестинации, јапонскиот и сингапурскиот пасош се најмоќните пасоши во светот во 2023 година.
Рангирањето се одредува според бројот на земји кои нудат безвизен режим или виза. Индексот се состои од 199 различни пасоши и 227 различни дестинации за патување. Се проверува на секои три месеци.

 

Факти за најмоќните пасоши

 

Историски гледано, европските земји доминираа на листата на најмоќни пасоши, но во последните години азиските нации се искачија на врвот.
Оваа година, првите три земји со најмоќни пасоши се во Азија: Јапонија, Сингапур и Јужна Кореја. Германскиот и шпанскиот пасош се најмоќните пасоши во Европа. Соединетите Американски Држави се на седмата позиција со 187 дестинации. Чилеанскиот пасош е најмоќниот пасош во Јужна Америка
Пред една деценија, имателите на пасош на ОАЕ можеа да патуваат без визи во само 72 земји. Сега во 2023 година, овој број се зголеми на 178.
И покрај санкциите, Руската Федерација доби релативна сила и се искачи за една позиција на 49-то место со вкупен резултат од 118. Со вкупен резултат од 144, Украина е на 36-то место.
Рангирањето на најмоќните пасоши може да варира секоја година поради промените во визните регулативи и дипломатските односи.
Пасошите од земји со стабилна економија, силни политички врски и добри односи со други земји се генерално посилни. Силниот пасош може да го направи патувањето полесно и поудобно за неговиот сопственик. Сепак, од суштинско значење е да се запамети дека тоа не гарантира прифаќање во една земја, бидејќи службениците за имиграција сè уште можат да го забранат влезот од различни причини.

Авганистан, Сирија, Јемен, Ирак и Пакистан завршија како петте нации со најлоши пасоши.

 

Кои се најмоќните пасоши во светот?

#1. Јапонија (193)

Јапонскиот пасош е најмоќниот пасош во светот. Тој е признат како најмоќен пасош во светот петта година по ред. Јапонскиот пасош се смета за еден од најсилните поради позитивните односи на земјата со другите народи, неговите добро воспитани граѓани кои се придржуваат до законите за имиграција и не предизвикуваат потешкотии, како и неговото позитивно економско влијание.
Имателите на јапонски пасоши можат да патуваат на различни пожелни локации на буквално секој континент, како што се Европската унија, Северна, Јужна и Централна Америка, Обединетото Кралство, Заливот, Африка и Блискиот Исток, меѓу другите. Покрај тоа, јапонскиот пасош не бара виза за влез во земји како Бразил и Нов Зеланд, како и Германија, САД и Обединетите Арапски Емирати, кои нудат деловни можности.
Јапонија е исто така позната по тоа што има еден од најефикасните процеси за аплицирање и обновување на пасош во светот, со систем кој овозможува едноставно поднесување апликации и брзи периоди на обработка.

 

 

#1 Сингапур (193)

Сингапурскиот пасош е најмоќниот пасош во светот бидејќи има добри дипломатски односи со многу земји, силна економија, почитуван и признат пасош, ниско ниво на корупција, ефикасен систем и добра влада. Покрај тоа, Сингапур е млада земја, па има само мал културен багаж.
Со сингапурски пасош , можете да одите на многу уникатни места без виза, со виза при пристигнувањето или со електронска дозвола за патување (eTA). Ова ги вклучува сите земји од Европската унија, САД, Обединетото Кралство, Обединетите Арапски Емирати, Бразил, Кина и Турција.

 

#2 Јужна Кореја (192)

Јужнокорејскиот пасош е рангиран како втор најмоќен пасош во светот. Ви овозможува да одите во 193 земји без билет. Јужнокорејскиот пасош е силен поради многу работи, како што се добри дипломатски врски, силна економија, добри владини политики и соработка со други земји. Јужна Кореја има силни дипломатски врски со многу земји ширум светот. Исто така, има силна економија и граѓани со високи примања, политика на реципрочно укинување на визите и активна улога во меѓународните групи и договори.
Поединците со пасош на Јужна Кореја можат да одат во земји како Бразил, Европската унија, Обединетото Кралство, ОАЕ и Соединетите држави без виза или да добијат виза кога ќе пристигнат. Ова овозможува веднаш да патувате насекаде во светот. Сепак, на имателите на јужнокорејски пасоши им е потребна виза за да влезат во околу 36 земји во светот. Гана, Куба и Кина се места каде ви треба виза.

 

#3 Германија (191)

Германскиот пасош е третиот најмоќен во светот. Тој овозможува безвизен влез во 191 земја. Многу високиот резултат за мобилност го прави еден од најпосакуваните пасоши ширум светот. Покрај тоа, Германија е позната по својата робусна економија и висококвалитетни стоки и услуги. Следствено, многу земји сметаат дека германските граѓани имаат помала веројатност да го поминат престојот на визата или да претставуваат безбедносен ризик, што им го олеснува добивањето безвизен влез по пристигнувањето.
Имателите на германски пасоши имаат безвизен пристап до Бразил, Јапонија, Велика Британија, ОАЕ и САД, што овозможува речиси моментално меѓународно патување. Сепак, имателите на германски пасоши мора да добијат виза за да влезат во приближно 38 земји. Кина, Индија и Русија се нации за кои е потребна виза.

 

 

Кои се најнемоќните пасоши во светот?

Авганистанскиот пасош е најлошиот во светот.

#110. Авганистан (27)

#109. Ирак (29)

#108. Сирија (30)

#107. Пакистан (32)

#106. Јемен (34)

#105. Сомалија (35)

#104. Непал (37)

#103. Палестинска територија (38)

#102. Северна Кореја, Бангладеш, Либија (40)

#101. Косово, Либан, Шри Ланка,  (41)

#100. ДР Конго, Судан (42)

 

На кое место е македонскиот пасош?

Македонскиот пасош моментално е рангиран на 32 место на Индексот за рангирање на пасоши. Обезбедува безвизен пристап до 123 земји. Ова му дава вкупен среден резултат за мобилност.

 

 

 

Каква е состојбата на балканските пасоши?

Хрватска го зазеде 18-тото место, делејќи ја позицијата со Бугарија, додека Романија се наоѓа едно место погоре, односно на 17 место.

Словенскиот пасош се наоѓа на 11 место, српскиот на 38 место.

Босна и Херцеговина го зазеде 46-тото место со безвизен пристап до 101 земја, додека Албанија е рангирана едно место подолу на 47-то место, со пристапни 96 земји.

Најлошо рангирана земја на Балканот беше Косово (84-то), чија независност е оспорена од Србија, што го спречува да се приклучи на меѓународните тела и да добие поголемо признавање.

  • Ljube напиша:

    Ima edna drzava so ne e voopsto na listata, a e najmokna. Koja

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.