Локацијата на вашата главоболка може да открие што ви ја предизвикува

Стресот, предолгото зјапање во екраните и недоволното спиење се добро познати причини за мачна главоболка.Но, дали знаевте локацијата на вашата главоболка може да открие точно кој предизвикувач е виновен?

Острата болка зад очите може да биде предизвикана од настинка, додека пулсирањето на челото може да биде знак на замор на екранот, велат експертите

Доктор Ен Наинан, објаснува што значи локацијата на вашата главоболка и најдобриот начин за нејзино лекување.

Челото

Според д-р Наинан, зјапањето во екран или читањето при слаба осветленост може да ги напрегне очите и да доведе до болка што може да се почувствува на вашето чело.

Одмор од гледање во екранот на телефонот или лаптопот може да помогне.

„Ако се работи за тензична главоболка поврзана со напрегање на очите, зјапањето во екранот може само да го влоши и некои луѓе можеби ќе треба да прават редовни паузи. Некои луѓе сметаат дека ладната облога помага и треба да имате соодветно осветлување кога сте на вашиот лаптоп. На пример, кога работам во темна просторија, гледам дека очите ми се напрегаат малку повеќе кога гледам во екранот“.

Паузата во темна просторија исто така може да помогне, како и парацетамол или ибупрофен, вели д-р Наинан.

Тензичните главоболки – кои можат да бидат предизвикани од стрес и анксиозност – исто така може да предизвикаат болка во челото.

Слепоочниците

Според д-р Наинан, болка во слепоочницата може да биде поради мноштво фактори. Тие вклучуваат забоболка, главоболки од напнатост и мигрена. Но, болката што се чувствува овде може да се сведе и на кластер главоболка.

„Кластерните главоболки, што се воспаление на садовите или нервите во таа област, вообичаено ќе ја зафатат само едната страна од главата“, вели д-р Наинан.

Ладна облога, одмор и парацетамол треба да помогнат, вели таа.

Други, поретки причини може да бидат „работи кои водат до воспаление на крвните садови или нервите во таа област“, ​​вели д-р Наинан.

Сепак, воспалението на нервите обично предизвикува и други симптоми, како треска и промени во видот. Во овие случаи, д-р Наинан ги повикува луѓето да побараат лекарска помош.

Задниот дел на главата

Исто како и кај челото, болката во задниот дел на главата може да биде предизвикана од тензична главоболка. Овој тип на главоболка обично се чувствува како нешто да ви ја притиска главата или да се стега околу неа.

Како и стресот и анксиозноста, проблемите со спиењето и кофеинот се потенцијални предизвикувачи. Напрегањето на вратот исто така може да предизвика болка во оваа област, вели д-р Наинан.

Меѓутоа, во некои случаи болката на задниот дел од главата може да биде предизвикана од нешто позлобно, како што е истекување на крвните садови.

Д-р Наинан вели дека оние кои имаат главоболка која предизвикува интензивна болка во рок од пет минути од почетокот или е придружена со треска, чувствителност на светлина или промени во видот или рамнотежата треба да побараат лекарска помош.

Десна или лева страна

Болната глава што ја погодува само едната страна може да биде мигрена, вели д-р Наинан. Тие често се придружени со чувствителност на светлина и звук, како и гадење, вели таа.

Други симптоми кои често се појавуваат пред да се појави мигрена вклучуваат многу проѕевање, желба за одредена храна и повеќе мокрење. Мигрената може да трае некаде помеѓу два часа и три дена.

Многу ретко, главоболката концентрирана на едната страна од черепот може да биде знак за тумор на мозокот, вели д-р Наинан.

Но, ова обично би било придружено со низа други симптоми, како што се болни промени во видот и главоболка што се влошува.

Д-р Наинан забележува дека повеќето главоболки се бенигни и нема што да се грижите.

Зад очите

Болката што се чувствува како да доаѓа од зад очите може да биде знак за синузитис, сугерира д-р Наинан.

Ова е особено вообичаено во текот на есента и зимата. Синусите се мали шуплини исполнети со воздух, лоцирани директно зад јаготките и челото. Симптомите на синузитис вклучуваат главоболка, затнат нос, болка во очите и челото и висока температура.

Но, ако оваа главоболка е придружена и со визуелни промени, двојно гледање или болка кога го движите окото, тоа може да биде знак за состојба на очите, предупредува д-р Наинан.

Сепак, главоболката може да биде предизвикана од напрегања на други делови од телото.

Д-р Наинан рече: „Понекогаш главоболките и болките во лицето може да се упатат од други делови на телото. На пример вратот“.

Таа додава дека главоболката треба да почне да исчезнува во рок од шест часа и ако не се намалува или се влошува, треба да побарате лекарска помош.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *