„Ловец на метал“ пронашол древна чинија од викторијанско време, чија вредност ќе ве натера и вие да тргнете во потрага веднаш!

Професионален фотограф од Велика Британија пронашол древен сад, чија цена се проценува на 35.000 евра.

Ловецот на богатство Крис Улиот (36) го открил во февруари 2023 година. Неговиот детектор за метал се исклучил додека „чешлал“ низ поле во Северен Јоркшир. Улиот почнал да копа и по некое време наишол на горниот раб на метален сад што личел на стара ‘рѓосана кофа. „Овој предмет би бил од најдобро викторијанско време “, вели тој.
Човекот го ископал својот наод и го прегледал. Искусни ловци на богатство кои биле блиски до Улиот сугерирале дека тоа му припаѓа на англосаксонскиот период, кој траел од околу 410 до 1066 година. Подоцна, професионален археолог ги потврдил нивните претпоставки. Според неговото мислење, Улиот пронашол ретка чаша направена од бакарна легура, направена во англо-саксонскиот период.

Наодот ќе се продава на „Timeline Auctions“. Според извршниот директор на аукциската куќа, Брет Хамонд, тоа е редок факт од бакарна легура и е многу добро сочуван. „Ова е исклучителен случај. Или почвата беше совршена или изработката е навистина многу добра“, вели тој.

Улиот ќе ја подели добивката од продажбата со сопственикот на земјиштето каде што е пронајден вредниот предмет. Планира дел од приходите да ги искористи за да купи нов фотоапарат.

 

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *